Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина големият скулптор Величко Минеков

Величко Минеков (1928 - 2022). Снимка: „Площад Славейков“ - Почина големият скулптор Величко Минеков

Величко Минеков (1928 - 2022). Снимка: „Площад Славейков“

На 93 години почина големият български скулптор Величко Минеков. За кончината му съобщи синът му Велислав Минеков, служебен министър на културата.

Проф. Величко Минеков е изваял десетки паметници, скулптури и монументи – Паметника на Съединението в Пловдив, на композицията „Майка“ пред Централна гара в София, на бронзова фигура „Марица“ в културния Център Кенеди във Вашингтон, на композицията „Хлябът“ пред сградата на Международната организация на труда и социалните грижи на ООН в Женева, на паметника на хан Аспарух в Добрич, на фигурите „Театър“, „Музика“, „Плодородие“, „Ръченица“ на „Моста на изкуствата“ (Боровски мост) в Габрово, на „Септемвири 1923“ в Пазарджик, на „Арка на Свободата“ (Паметник на руската бойна слава, Мемориал „Беклемето“), на паметника на Тодор Живков в Правец, на фигурата на Владимир Димитров – Майстора пред Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ № 6 в София, „Жажда“ край Софийската градска галерия, „Орфей“ в Борисовата градина в София, скулптурна украса „Майка“ в Морската градина във Варна…

Величко Минеков е роден на 13 октомври 1928 г. в пазарджишкото село Мало Конаре. Учи в ВИИИ „Николай Павлович“ в София при проф. Андрей Николов и проф. Марко Марков, а през 1954 г. завършва в класа по скулптура на проф. Любомир Далчев. Става член на БКП от 1959 г.

От 1964 г. е преподавател по скулптура в Художествената академия. През 1976 г. е избран за ректор на Академията и остава такъв до 1983 година. По-късно преподава във Великотърновския университет. Сред учениците му са скулптори като Вежди Рашидов, Александър Хайтов, Димитър Борисов, Димитър Найденов, Живко Дончев, Иван Русев, Рая Георгиева, Светлин Николов, Спас Киричев, Христо Харалампиев.

От 1976 г. е зам.-председател на СБХ. Два пъти е бил депутат – в Осмото и Деветото народно събрание.

От 1951 г. участва в общите художествени изложби на СБХ и в представителни колективни изложби на българското изкуство в чужбина – Москва (1957, 1959, 1969), Будапеща (1964), Букурещ (1964), Атина, Прага, Истанбул и др. През 1957 г. печели награда на Международния фестивал на младежта и студентите в Москва. През 1958 г. участва на Първото световно младежко биенале в Париж, през 1968 г. на Венецианското биенале.

Негови творби притежават Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, художествените галерии в Бургас, Варна, Пазарджик, Стара Загора.

Носител е на званията „заслужил художник“ и „народен художник“, на Димитровска награда, на ордените „Кирил и Методий“ ІI степен, „Георги Димитров“ (2 пъти), „Народна република България“ ІІ степен, „Кирил и Методий“ I степен, „Стара планина“ I степен, награда от Община Пазарджик за цялостен принос към изкуството и заслугите му към града.

Опелото ще бъде на 5 август, петък, от 12 ч. в столичния храм „Св. Седмочисленици“, Погребението е в 14,30 ч. на Централните софийски гробища.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС