VivaPay

Почина иконата на френското кино Мишел Пиколи

Изгрял във филм на Жан Реноар, звезда на Бунюел и Годар

Мишел Пиколи на пресконференция на кинофестивала в Лозана, Швейцария, през октомври 2008 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина иконата на френското кино Мишел Пиколи

Мишел Пиколи на пресконференция на кинофестивала в Лозана, Швейцария, през октомври 2008 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мишел Пиколи, актьорът, свързван най-често с творчеството на Луис Бунюел и Жан-Люк Годар, е починал на 94-годишна възраст. Новината за смъртта му е потвърдена от семейството му пред АФП, причината за кончината не се споменава.

Кариерата на Пиколи започва през 40-те години на миналия век, световна слава придобива години по-късно – през 1955-а, когато излиза филмът „Френски канкан“ на Жан Реноар. Там го забелязва Бунюел, който му предлага ролята на свещеник в „Смъртта в тази градина“. Този филм поставя началото на творческо партньорство, което ще се прояви в още шест филма на режисьора, сред които „Дневникът на една камериерка“, „Дневна красавица“ и „Дискретният чар на буржоазията“. За връх в кариерата на Пиколи е смятана ролята му в „Презрението“ на Годар. В партньорство с Брижит Бардо, актьорът влиза в образа на сценарист, нает да работи по адаптация на „Одисей“.

В следващите години Пиколи се снима в редица френски арт филми – запомнящи са участията му в „Death in a French Garden“ (1985), „Mauvais Sang“ (1986) на Лео Каракс и „La Belle Noiseuse“ (1991) на Жак Ривет. През 2011 г. играе в „We Have a Pope“ на Нани Морети, а един от последните му ангажименти е през 2012 г. в друга продукция на Каракс – „Holy Motors“.

Пиколи има актьорски отличия от фестивала в Кан за „A Leap in the Dark“ (1980) на Марко Белокио. Сребърна мечка от кинофорума в Берлин получава две години по-късно за „Strange Affair“ на Пиер Граниер-Дефер. Четири пъти е бил номиниран за „Сезар“ и два пъти за „Молиер“ (френският еквивалент на „Тони“) за ролята на Крал Лир, но така и не получава призовете.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Когато играеш, трябва да отстъпиш от собствената си същност и да останеш скрит зад персонажа, който играеш“, казва той през 2011 г. пред списание „Télérama“ в едно от последните си интервюта.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg