Поглед към интериора на Къщата с ягодите преди ремонта (снимки)

Новината, че ще бъде запазен духът на сградата, разтревожи софиянци

Входът на къщата е с красива каменна веранда. Снимка: Здравко Йончев - Поглед към интериора на Къщата с ягодите преди ремонта (снимки)

Входът на къщата е с красива каменна веранда. Снимка: Здравко Йончев

Къщата с ягодите вече се превърна в символ на разрухата, причинена последователно от социализма и прехода. Строена от заможни хора с изтънчен вкус за семейно жилище, днес тя е основно „инвеститорски проблем“ и тема на дебати за естетиката в градското пространство през ХХІ век. Тези дни стана ясно, че настоящият ѝ собственик Валентин Златев възнамерява да инвестира в демонтажа и преизграждането ѝ, това обаче разтревожи столичани какво точно стои зад фразата „ще бъде запазен духът на сградата“, дали строената преди 100 години няма да изчезне от софийския пейзаж и да се превърне в поредния хибрид със стъклена надстойка.

Вижте още: ДЕМОНТИРАТ КЪЩАТА С ЯГОДИТЕ, ЗА ДА Я ИЗГРАДЯТ ОТНОВО

Да се запази автентичният вид на къщата от „Сан Стефано“ № 6 няма да е лесно – материалите, използвани в съвременното строителство, съвсем не са същите като онези от 20-те години на ХХ век. Модерното ще се усеща, ще има „приноси към духа”.

В момента останките от полуразрушената къща все още навяват спомен за други, елегантни времена. Сградата разполага с няколко спални и голям кабинет. В приемния салон е разположена камина от червен мрамор. Таванът е украсен с гипсови орнаменти в различни форми – четирилъчни многопластови звезди, ромбове с вплетени спирали – според модата на 20-те години на миналия век. Самата камина впечатлява не само с необичайния си естествено червен цвят, но и с барелефа, изобразяващ семеен живот в предната част, както и със скулптурата на изскачаща от горната ѝ част котка.

Спираловидното вътрешно стълбище отвежда към помещенията за прислугата в подпокривното пространство, сега превърнати в голяма площ без стени.

Няколко тераси, всяка с различна форма, оформят особеностите на фасадата. Тройно гранитно стълбище с орнаменти води към входа. Входната врата със стъклени розетки е съвсем запазена.

Пред къщата има неголяма градина, която я отделя от шума на улицата. Оградата е декорирана с красиви решетки от ковано желязо, каквито са поставени и в самата сграда.

Предлагаме ви да разгледаме интериора на Къщата с ягодите преди демонтажа, за да сравним след време с резултата. Стига собственикът да позволи. Снимките са предоставени от фотографа Здравко Йончев.

Снимка: Здравко Йончев

Снимка: Здравко Йончев

Снимка: Здравко Йончев

Снимка: Здравко Йончев

Още снимки в сайта на Здравко Йончев

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС