Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Поглед към интериора на Къщата с ягодите преди ремонта (снимки)

Новината, че ще бъде запазен духът на сградата, разтревожи софиянци

Входът на къщата е с красива каменна веранда. Снимка: Здравко Йончев - Поглед към интериора на Къщата с ягодите преди ремонта (снимки)

Входът на къщата е с красива каменна веранда. Снимка: Здравко Йончев

Къщата с ягодите вече се превърна в символ на разрухата, причинена последователно от социализма и прехода. Строена от заможни хора с изтънчен вкус за семейно жилище, днес тя е основно „инвеститорски проблем“ и тема на дебати за естетиката в градското пространство през ХХІ век. Тези дни стана ясно, че настоящият ѝ собственик Валентин Златев възнамерява да инвестира в демонтажа и преизграждането ѝ, това обаче разтревожи столичани какво точно стои зад фразата „ще бъде запазен духът на сградата“, дали строената преди 100 години няма да изчезне от софийския пейзаж и да се превърне в поредния хибрид със стъклена надстойка.

Вижте още: ДЕМОНТИРАТ КЪЩАТА С ЯГОДИТЕ, ЗА ДА Я ИЗГРАДЯТ ОТНОВО

Да се запази автентичният вид на къщата от „Сан Стефано“ № 6 няма да е лесно – материалите, използвани в съвременното строителство, съвсем не са същите като онези от 20-те години на ХХ век. Модерното ще се усеща, ще има „приноси към духа”.

В момента останките от полуразрушената къща все още навяват спомен за други, елегантни времена. Сградата разполага с няколко спални и голям кабинет. В приемния салон е разположена камина от червен мрамор. Таванът е украсен с гипсови орнаменти в различни форми – четирилъчни многопластови звезди, ромбове с вплетени спирали – според модата на 20-те години на миналия век. Самата камина впечатлява не само с необичайния си естествено червен цвят, но и с барелефа, изобразяващ семеен живот в предната част, както и със скулптурата на изскачаща от горната ѝ част котка.

Спираловидното вътрешно стълбище отвежда към помещенията за прислугата в подпокривното пространство, сега превърнати в голяма площ без стени.

Няколко тераси, всяка с различна форма, оформят особеностите на фасадата. Тройно гранитно стълбище с орнаменти води към входа. Входната врата със стъклени розетки е съвсем запазена.

Пред къщата има неголяма градина, която я отделя от шума на улицата. Оградата е декорирана с красиви решетки от ковано желязо, каквито са поставени и в самата сграда.

Предлагаме ви да разгледаме интериора на Къщата с ягодите преди демонтажа, за да сравним след време с резултата. Стига собственикът да позволи. Снимките са предоставени от фотографа Здравко Йончев.

Снимка: Здравко Йончев

Снимка: Здравко Йончев

Снимка: Здравко Йончев

Снимка: Здравко Йончев

Още снимки в сайта на Здравко Йончев

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg