Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Писатели и деца на поход на книгата

Повече от 35 автори откриват света на литературата пред най-малките

През 2016 г. над 35 български писатели и журналисти ще участват в основната  инициатива на „Походът на книгата“. - Писатели и деца на поход на книгата

През 2016 г. над 35 български писатели и журналисти ще участват в основната инициатива на „Походът на книгата“.

Походът на книгата отново тръгва сред младите любители на четенето. На рождения ден на Ханс Кристиан Андерсен, 2-и април, в Детския научен център „Музейко“ се открива петото издание на кампанията. В продължение на няколко часа от 11 ч. Стефан Иванов, Петя Кокудева и Захари Карабашлиев ще четат откъси от любимите си детски книги на малките гости и техните родители.

През 2016 г. над 35 български писатели и журналисти ще участват в основната  инициатива на „Походът на книгата“ – „Известни българи четат на деца“. Александър Шпатов, Ангел Игов, Белослава Димитрова, Бояна Петкова, Валери Валериев Петков, Васил Георгиев, Весела Ляхова, Виктор Самуилов, Екатерина Григорова, Екатерина Йосифова, Елена Алексиева, Жюстин Томс, Зорница Христова, Иван Ланджев, Иван Христов, Йордан Радичков, Йордан Славейков, Калоян Праматаров, Катя Атанасова, Кристин Димитрова, Людмил Станев, Мила Попнеделева, Мирела Иванова, Михаил Вешим, Силвия Томова, Яна Якова, Теодора Димова, Федя Филкова са само част от имената на авторите, които ще вземат участие.

Те ще гостуват в повече от 30 детски градини и училища в София за срещи с читатели на възраст от 3 до 15 години. Заедно с тях ще препрочетат откъси от своите любими детски книги и ще (пре)откриват чудните литературни светове.

За четирите си издания до момента, инициативата е обхваналa повече от 120 учебни заведения и е срещнала над 5000 деца със съвременни български автори и други известни личности, обобщават организаторите от Асоциация „Българска книга“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Като част от „Походът на книгите“ се осъществяват и още две национални кампании: „Маратон на четенето” – инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация, в която с литературни събития се включват библиотеки и читалища в цялата страна, и ежегодният конкурс „Бисерче вълшебно” на сайта „Детски книги” за детско-юношеска литература, в който самите читатели на възраст от 6 до 15 години избират победителите сред своите връстници .

Краят на кампанията идва на 23-и април – денят, обявен през 1995 г. от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах