Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Полетът на един български диригент на световната сцена

Преди 50 години Месру Мехмедов загива в самолетна катастрофа на път за България

Месру Мехмедов на диригентския пулт - Полетът на един български диригент на световната сцена

Месру Мехмедов на диригентския пулт

На днешния ден преди 50 години трагично загива в самолетна катастрофа един от световните таланти на България – диригентът Месру Мехмедов, първият българин, дирижирал Националния симфоничен оркестър на САЩ и Нюйоркската филхармония.

Паметта за него постепенно се изличава с времето, но постиженията му са толкова значими, че трябва да бъдат припомняни като пример и повод за гордост.

Мехмедов е роден във Велико Търново на 4 февруари 1935 г., но детството му преминава в Дряново. Там започва и творческата му кариера – той става първо диригент на училищния хор към училище „Максим Райкович“, където първо помага на знаменития Христо Недялков, а по-късно сам поема хора и го извежда до финал на Младежкия музикален фестивал в София през 1953 г. Впоследствие е изпратен да учи в Ленинградската консерватория при проф. Иля Мусин. Там печели и международен конкурс за дирижиране на най-доброто от Бетовен. По време на следването си до 1960 г. Мехмедов излиза на сцена в Ленинград (днес Санкт Петербург) като диригент на опери като „Кармен“, „Фауст“, „Севилският бръснар“ и др.

В България започва работа като диригент на Пловдивската филхармония, дирижира хора на певческото дружество в града, но и гостува като диригент на оркестри в Чехословакия, Полша, Германия, Дания, Белгия и др.

През януари 1969 г. Месру Мехмедов прави големия си световен пробив. Той участва в традиционния международен музикален фестивал за диригенти „Димитри Митропулос“ в Ню Йорк. Но не заминава лесно.

„В тези конкурси не можеше да участва всеки. За това само талантът не достигаше. В България дори никой не взимаше пред вид таланта. Управниците действат както искат. Един ден Месру сподели пред мен, че иска да участва на този конкурс. Но беше унил и обезнадежден. Режимът не беше му издал дори и задграничен паспорт. Аз бях съученик на Николай Гяуров и го помолих да разговаря с брат си Костадин Гяуров, който по това време беше първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Пловдив. Той посрещна с разбиране Месру. Пое цялата отговорност върху себе си и уреди изпращането на чудесния диригент в САЩ“, разказва Петър Зографов, цитиран от сайта „Кърджали Хабер“.

На конкурса Мехмедов участва с фантазията „Франческа ди Римини“ от Чайковски българинът печели Първа награда и златен медал, дирижира Нюйоркската филхармония на гала-концерта, а председателят на журито, легендарният Ленърд Бърнстейн, го кани за свой асистент.

На същия този гала концерт посланикът на Турция в Щатите го кани да оглави Анкарската филхармония. Мехмедов отговаря:

„Разберете ме добре, Ваше Превъзходителство – аз съм роден и израсъл в България. Обичам родината си. И в бъдеще ще разнасям славата на музикалното изкуство на моята родина, която ме създаде и като човек, и като диригент… “.

В „Ню Йорк Таймс“ се появява статия, в която пише:

„Чудото Мехмедов дирижира без партитура „Франческа ди Римини“ от Чайковски“.

През февруари 1970 г. българинът дирижира Националния симфоничен оркестър на САЩ.

След завръщането си у нас Комитетът за култура го назначава за директор на Софийската филхармония. Но той пътува много и паралелно дирижира Бостънския симфоничен оркестър и Филаделфийската филхармония.

През януари 1971-а той бърза да се върне със самолет от Америка към България, за да дирижира тържествен концерт с Пловдивската филхармония и с участието на световноизвестния оперен бас Николай Гяуров. На 18 януари вечерта по новините на телевизията се появява извънредно съобщение, че над летището в Цюрих се е взривил пътнически самолет, в който е бил и 35-ггодишният български диригент Месру Мехмедов…

Служителите на летището намират огнеустойчива кутия с две платинени диригентски палки, подарени за спомен на Мехмедов от американските му колеги.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg