VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Посрещачите на Кристо, 58 г. след бягството (снимки)

Събрал ни от дистанция, той създаде произведение в духа на съвременното изкуство

Стотици дойдоха на среща с Христо Явашев, на която той присъства само чрез творчеството си. Снимки: Румен Добрев - Посрещачите на Кристо, 58 г. след бягството (снимки)

Стотици дойдоха на среща с Христо Явашев, на която той присъства само чрез творчеството си. Снимки: Румен Добрев

Петдесет и осем години след бягството си от България Кристо се завърна в родината. Направи го по начина, по който твори и вдъхновява – без да се яви на живо, единствено чрез изкуството си. Първата изложба на Христо Явашев в България бе открита в неделя вечерта, 13 септември, без него, но с доловимото му присъствие, защото той бе композирал лично всяка една от 130-те графики и фотографии в изложбата в Софийска градска художествена галерия. Кристо не можа да види резултата от тази творба, не можа да се наслади и вероятно опияни от възхищението на стотиците ценители, дошли на откриването. И така, събрал ни от дистанция, той създаде произведение в духа на съвременното изкуство, чийто флагман е самият той.

Няколко часа в трите зали на галерията, както и на малкото площадче отпред, темата бе Кристо. На една от стените бе поставен етикет, заключил в 4 реда основните факти в биографията му: „Кристо, американски гражданин от български произход, рождено име Христо Владимиров Явашев. Роден на 13 юни 1935 г. в Габрово. Произхожда от род на български индустриалци.“ Табелка, в която няма нито дума за изкуство. Но събрала 80 години история в изкуството, което не остава другаде, освен в паметта ни. Затова и телесното отсъствие на Кристо бе като спомен за негова творба, или ако перифразираме – повод философска дискусия.

Сред посрещачите на завърналия се чрез изкуството си Яваша, както са го наричали колегите му в Художествената академия, дойдоха някои от състудентите му навремето – Светлин Русев и Валентин Старчев. Появи се и Георги Йорданов, един от министрите на културата на тоталитарния режим, заради чийто ограничения Христо напуска България. Да видят има ли предели свободата, тук бяха няколко поколения български художници, между които неколцина от съвременното изкуство у нас – Лъчезар Бояджиев, Кирил Прашков, Расим. Дойдоха още Станислав Памукчиев, Греди Асса, Божидар Йонов, Божидар Икономов, Ясен и Чавдар Гюзелеви…

Репортажа за тази вечер в родината Кристо вероятно ще чуе от племенника си Владимир Явашев, негов асистент – за присъстващите и отсъстващите. Независимо дали е плод на бликнала носталгия или моментен каприз, в неделя вечерта проследихме полета на Кристо след бягството му от България. Видяхме миналото на човек, за когото единственото „ако“ е било бягството му на Запад. Без него тази изложба, това изкуство и тази история не биха били създадени. Сиреч опаковани.

„Завръщането“ на Кристо в снимки:

unnamed

Кметът на София Йорданка Фандъкова откри изложбата.

Кметът на София Йорданка Фандъкова откри изложбата.

unnamed (7)

Кметът на София Йорданка Фандъкова с племенника на Кристо Владимир Явашев и директорът на Софийска градска галерия Аделина Филева (вляво).

unnamed (35)

Георги Йорданов (от ляво на дясно), Греди Асса и министърът на образованието Тодор Танев

unnamed (2)

unnamed (21)

Валентин Старчев (от ляво на дясно), Станислав Памукчиев и Кирил Прашков

unnamed (12)

unnamed (14)

unnamed (34)

Акад. Светлин Русев

unnamed (24)

unnamed (29)

Проф. Божидар Йонов и Камен Балкански

unnamed (10)

unnamed (33)

unnamed (22)

Художникът Ясен Гюзелев

unnamed (6)

Кирил Прашков (от ляво на дясно), Георги Лозанов и Божидар Икономов

unnamed (31)

Бившият директор на НГДЕК Гергина Тончева

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

 

kapatovo.bg