Поздравът на Банкси за Свети Валентин

На стената на частен имот се появи изображение на момиче, стрелящо с прашка, и червени цветя, подобни на кръв

Графитът, който се появи на 13 февруари сутринта на стената на къща в Бристъл. Снимка: Банкси/Инстаграм - Поздравът на Банкси за Свети Валентин

Графитът, който се появи на 13 февруари сутринта на стената на къща в Бристъл. Снимка: Банкси/Инстаграм

Анонимният артист Банкси изненада родния си град Бристъл с графит за Свети Валентин. На него е изобразено момиче, което стреля с прашка, и червени цветя, които приличат на разтичаща се по стената кръв.

Артистът все още не е потвърдил авторството на творбата, но хора вече се тълпят пред сградата, предизвиквайки собственика ѝ да обмисля начини за опазване на произведението. То се появи в четвъртък сутринта в квартал „Бартън хил“ и мнозина веднага предположиха, че поводът е празникът на любовта.

Бих казал, че е на Банкси – коментира Джон Брандлър, експерт в творчеството на артиста, пред „Гардиън“. – Мисля, че е много мило.

Белегът, който издал авторството, според него, бил „простотата на най-хубавите му произведения“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Обикновено самият Банкси потвърждава, че е автор на дадено произведение, когато то се появи в профила му в Инстаграм. Този път потвърждението закъсня, което накара мнозина да се чудят дали някой не е успял да пресъздаде стила на графити артиста. Снимката в профила му се появи в малките часове на 14 февруари.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Banksy (@banksy) на

Кели Удръф, собственичката на имота, на чиято стена се появява графита, казва, че разбрала за графита от социалните мрежи:

Появи се на стената ни през нощта. Тагнаха ме във Фейсбук, някой ме пита дали това е нашата къща. И когато видяхме си казахме: „Еха, да“. Очевидно сме много развълнувани, а и днес е рожденият ден на баща ми, така че сме много развълнувани да получим такъв брилянтен подарък. Ние сме родени и израснали в Бристъл и е толкова вълнуващо!“.

Къщата е разделена на три апартамента и в момента Удръф и 67-годишният ѝ баща обмислят варианти да опазят графита:

Наистина искаме да запазим графита и това ни причинява главоболие. Най-вероятно първо ще вземем плексиглас, за да може всеки да му се наслаждава и след това ще потърсим професионална консултация. Няма наръчник за този тип сценарий – никога не сме попадали в тази ситуация и всеки съвет е добре дошъл. Беше много натоварен ден, много хора идваха и се наслаждаваха на творбата, а ние искаме те да могат да продължат да го правят. Цял ден не мога да спра да се усмихвам, толкова е специално. Хората го наричат „светивалентинския Банкси“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3