POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Поздравът на Банкси за Свети Валентин

На стената на частен имот се появи изображение на момиче, стрелящо с прашка, и червени цветя, подобни на кръв

Графитът, който се появи на 13 февруари сутринта на стената на къща в Бристъл. Снимка: Банкси/Инстаграм - Поздравът на Банкси за Свети Валентин

Графитът, който се появи на 13 февруари сутринта на стената на къща в Бристъл. Снимка: Банкси/Инстаграм

Анонимният артист Банкси изненада родния си град Бристъл с графит за Свети Валентин. На него е изобразено момиче, което стреля с прашка, и червени цветя, които приличат на разтичаща се по стената кръв.

Артистът все още не е потвърдил авторството на творбата, но хора вече се тълпят пред сградата, предизвиквайки собственика ѝ да обмисля начини за опазване на произведението. То се появи в четвъртък сутринта в квартал „Бартън хил“ и мнозина веднага предположиха, че поводът е празникът на любовта.

Бих казал, че е на Банкси – коментира Джон Брандлър, експерт в творчеството на артиста, пред „Гардиън“. – Мисля, че е много мило.

Белегът, който издал авторството, според него, бил „простотата на най-хубавите му произведения“.

Обикновено самият Банкси потвърждава, че е автор на дадено произведение, когато то се появи в профила му в Инстаграм. Този път потвърждението закъсня, което накара мнозина да се чудят дали някой не е успял да пресъздаде стила на графити артиста. Снимката в профила му се появи в малките часове на 14 февруари.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Banksy (@banksy) на

Кели Удръф, собственичката на имота, на чиято стена се появява графита, казва, че разбрала за графита от социалните мрежи:

Появи се на стената ни през нощта. Тагнаха ме във Фейсбук, някой ме пита дали това е нашата къща. И когато видяхме си казахме: „Еха, да“. Очевидно сме много развълнувани, а и днес е рожденият ден на баща ми, така че сме много развълнувани да получим такъв брилянтен подарък. Ние сме родени и израснали в Бристъл и е толкова вълнуващо!“.

Къщата е разделена на три апартамента и в момента Удръф и 67-годишният ѝ баща обмислят варианти да опазят графита:

Наистина искаме да запазим графита и това ни причинява главоболие. Най-вероятно първо ще вземем плексиглас, за да може всеки да му се наслаждава и след това ще потърсим професионална консултация. Няма наръчник за този тип сценарий – никога не сме попадали в тази ситуация и всеки съвет е добре дошъл. Беше много натоварен ден, много хора идваха и се наслаждаваха на творбата, а ние искаме те да могат да продължат да го правят. Цял ден не мога да спра да се усмихвам, толкова е специално. Хората го наричат „светивалентинския Банкси“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg