POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Предизвестената смърт на Тютюневите складове (снимки)

Дано не паднат по време на събитията от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата

Собственикът на този спортен автомобил „Лотус“ паркира в хазартна близост до горелите Тютюневи складове в Пловдив. Снимка: Гергана Димитрова  - Предизвестената смърт на Тютюневите складове (снимки)

Собственикът на този спортен автомобил „Лотус“ паркира в хазартна близост до горелите Тютюневи складове в Пловдив. Снимка: Гергана Димитрова

Тютюневите складове бяха може би най-ефектната част от програмата на Пловдив, когато бе кандидат за Европейска културна столица. И градът справедливо триумфира с тази титла. Но през 2019-а гостите на Европейската културна столица е добре да избягват този район в централната градска част, защото е опасно – Тютюневите складове се крепят на магия след пожара през октомври 2017-а. Но както изглежда, дори магия не може да ги възстанови – независимо какво разпореди преди две години министърът на културата по онова време Вежди Рашидов.

До 2019-а остават 4 месеца, затова решихме да се разходим до Пловдив, за да видим как се готви градът за Европейска столица на културата. И започнахме от Тютюневите складове – намират се в идеалния център, в най-хубавата му част, в близост до Цар Симеоновата градина, хотел „Тримонциум“ и пешеходната зона. Кварталът е тих, с високи дървета, някои от които растат от самите сгради – с изключение на складовете, които горяха – там пожарът е „почистил“ поникналата през годините растителност, и от руините нагоре е само небе. Фасадите са подпрени с железни конструкции, обвити с плат – но не е препоръчително да се минава край тях.

Останките от складовете откъм ул. „Иван Вазов“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

На улица „Иван Вазов“ срещаме една от очевидките на пожара преди две години – Иванка Бончева, акушерка. Живее отсреща и си спомня с ужас как сградите изгорели за 2-3 часа. Госпожата е на достолепна възраст – 97 години, и помни как преди много години работниците пристигали сутрин на работа отсреща – бедно облечени, обути с налъми, „болни от туберкулоза“. Бончева не губи надежда, че складовете ще бъдат възстановени. Смята, че се работи по тях – но нещата не ставали бързо, защото се „водели преговори кой ще спечели проекта“.

97-годишната Иванка Бончева се надява Тютюневите складове скоро да бъдат възстановени. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Завиждаме на този оптимизъм – с просто око се вижда, че не се работи по Тютюневите складове. Но решихме да проверим изпълнява ли се заповедта на министъра за въстановяване на горелите сгради. Изпратихме въпрос до Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) с въпрос на какъв етап са процедурите. Така получихме и писмено доказателство, че работен или технически проект за възстановяването на складовете няма – единствено идеен инвестиционен проект за „Консервация, реставрация и реконструкция на съществуващи четириетажни сгради в жилищна сграда с магазини и подземни гаражи“, съгласуван с Министерство на културата през март 2018 г.

Ето отговора от НИНКН, получен чрез посредничеството на пресцентъра на Министерството на културата:

„Тютюнев склад“ на ул. „Екзарх Йосиф“ №13 и „Тютюнев склад“ на ул. „Капитан Андреев“ №2 са декларирани като единични архитектурно-строителни паметници на културата през 1985 г. Имотите попадат в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групов археологически и архитектурно-строителен паметник на културата, Историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив“.

Министерството на културата съгласува идеен инвестиционен проект за „Консервация, реставрация и реконструкция на съществуващи четириетажни сгради в жилищна сграда с магазини и подземни гаражи“ през март 2018 г. В становището се дават редица предписания на собствениците относно изготвянето на бъдещия технически или работен проект:

– да се изследва визуалната връзка на надстрояването от прилежащите вътрешни улици;

– да се съхрани оригиналното оформление на уличните фасади, носители на архитектурно-пластичната декорация, като се възстановят компрометираните участъци и елементи, доказано с проучвания на място, архивни фотоматериали и др.;

– да се запазят вътрешните фасади, маркиращи обема на сградата, като се сигнират по подходящ начин в обществените пространства и общите части на жилищната сграда;

– в следващата фазана проектиране е необходимо да се представи конструктивен анализ и решение за временното укрепване на всички улични фасадни зидове, при отчитане на новите предпоставки, а именно демонтаж на вътрешната стоманобетонова конструкция за сградата на ъгъла между улиците „Иван Вазов“ и „Екзарх Йосиф“;

– за изпълнението на строителството следва да се представи План за безопасност и здраве, уточняващ етапността на демонтажните работи за гарантиране опазването на съществуващите фасадни зидове;

– да се преработи технологията в частта консервационно-реставрационни работи на фасадите (мазилки, архитектурни и пластични детайли), като се предложат решения, адекватни на характеристиките на отделните фасадни елементи, съобразно принципите на консервация и реставрация;

– всички изкопни работи следва да се извършват под наблюдение на археолог, като в случай на откриване на археологически структури се прилагат разпоредбите на чл. 160 и чл. 148 от Закона за културното наследство.

На този етап в НИНКН няма постъпил технически или работен проект за съгласуване.“

Въпреки твърденията на Вежди Рашидов, че складовете ще бъдат възстановени, след тях пламнаха или бяха съборени „случайно“ и още сгради – а обществото получи още уверения от държавата, че тези ценни паметници на културата ще бъдат вдигнати отново в първоначалния им вид. Засега това не се е случвало нито веднъж – защото Министерството не е поставило срок за възстановяването на засегнатото културно наследство.

Затова се чудим какъв е смисълът от статута „паметник на културата“, щом той не може да опази от унищожение сградата, ако нейният собственик има други намерения. Питаме се и каква тежест има държавната воля, след като не може да се наложи над същия този собственик. Явно се чака Тютюневите складове да рухнат из основи – когато и да се случи това. Дано не стане по време на събитията от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата.

Предлагаме ви кадри от една опасна разходка из Тютюневия град на Пловдив:

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Гергана Димитрова

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90