Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Прилив на века откъсна френски манастир от сушата след затъмнението (снимки, видео)

Хиляди туристи наобиколиха абатството „Мон Сен-Мишел“, за да наблюдават феномена

Водата около манастира се надига "със скоростта на галопиращ кон". - Прилив на века откъсна френски манастир от сушата след затъмнението (снимки, видео)

Водата около манастира се надига "със скоростта на галопиращ кон".

Високи води превърнаха прочутия френски манастир „Мон Сен-Мишел“ в остров в събота. Хиляди посетители се струпаха в Нормандия да видят явлението, което според специалисти има връзка със слънчевото затъмнение.

Манастирът „Мон Сен-Мишел“ – част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, е изложен на едни от най-силните океански течения на Атлантика. Така нареченият Прилив на века откъсва древното бенедиктинско абатство от континента на всеки 18 години, но сегашният е ефект от слънчевото затъмнение в петък. Водите, по думите на специалистите, се издигат „със скоростта на галопиращ кон“ и властите предупреждават туристите да се отдалечат от крайбрежието. Сред най-любопитните бяха френският външен министър Лоран Фабиюс и министърът на отбраната Жан-Ив Льо Дриан.

Хиляди туристи пристигнаха, за да наблюдават явлението.

Хиляди туристи пристигнаха, за да наблюдават явлението.

Въпреки че приливът влиза навътре в сушата по цялото северно френско крайбрежие, за „Мон Сен-Мишел“ това е особено драматично, защото до него се достига по тесен провлак.

Mon Sen-Michele2-a

Любопитните пренебрегват предупрежденията за опасността от Прилива на века.

Грандиозното явление се случва и в други части на земното кълбо – на атлантическото крайбрежие в района на залива Фънди, Канада, предупреждават, че се задава приливна вълна с височина 16 м. Очакват я и на архипелага Огнена земя в Южна Америка, също по северното крайбрежие на Австралия и Бристолския канал във Великобритания.

Последният Прилив на века е бил наблюдаван на 10 март 1997 г., следващият се очаква да бъде на 3 март 2033 г.

Вижте кадри от „Мон Сен-Мишел“, заснети от въздуха:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС