Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Проект на Руси Чанев спрян неправомерно от Филмовия център

Вместо да се оттегли член на художествената комисия, отстраняват проекта на актьора

Сценарият на Руси Чанев „Отравяне на паметта“ е за паметници на български военачалници, намирали се в парка на Военната академия и изчезнали след 1944-а. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Проект на Руси Чанев спрян неправомерно от Филмовия център

Сценарият на Руси Чанев „Отравяне на паметта“ е за паметници на български военачалници, намирали се в парка на Военната академия и изчезнали след 1944-а. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

С какви надежди предлагат проекти за финансиране младите кинаджии, след като дори проекти на личности с огромен опит и талант като Руси Чанев биват спирани неправомерно? Сценарият на актьора „Отравяне на паметта“ не мина на конкурсна сесия на Националния филмов център заради конфликт на интереси с член на художествената комисия. Защото вместо да се оттегли въпросният експерт, отхвърлен е проектът на Руси Чанев. Въпреки правилника си, за НФЦ комисията се оказва по-важна от бъдещия филм, заради чието реализиране всъщност е създадена.

„Отравяне на паметта“ е история за паметници на български военачалници, намирали се в парка на Военната академия и мистериозно изчезнали след преврата през септември 1944-а. Продуцент и сценарист е Руси Чанев, за режисьор е избрана Боряна Пунчева.

Формалната причина проектът да не бъде приет за разглеждане от художествената комисия е, че един от членовете ѝ – Борислав Колев – е подчинен на Пунчева в СТФ „Екран“ в БНТ. В малката ни филмова гилдия това не е някакво изключение – в такива ситуации правилникът на НФЦ предвижда оказалият се в конфликт на интереси член да не участва в разглеждането. В този случай обаче е станало обратното – конфликтът на интереси е довел до отказ на комисията да разгледа проекта.

Руси Чанев получава отговор на заявлението си за финансиране на „Отравяне на паметта“ с разпореждане да изтегли проекта от сесията, защото Борислав Колев е уведомил изпълнителния директор за конфликт на интереси с режисьора на проекта.

Чанев отговаря с писмо, в което припомня, че решението на изпълнителния директор на НФЦ е в противоречие с чл. 30 ал. 4 от „Правила за работата, организацията и дейността на експертно-консултативните органи към изпълнителния директор на Изпълнителната агенция „Национален филмов център“, публикувани на 11 септември 2018-а. Там пише, че „при наличие на някое от условията по настоящия член (конфликт на интереси – бел. ред.), членът на националната художествена комисия не може да участва в оценката, обсъждането и класирането на проекта“.

Остават въпросите: защо директорът на Националния филмов център нарушава собствения си правилник и има ли начин тази несправедливост да бъде поправена?

В писмо до останалите продуценти в сесията Руси Чанев разказва за случая и ги предупреждава, че „това унижение, на което аз и моят екип сме подложени, утре може да сполети всеки от вас“

„Дано тогава да намерите сили да победите предизвикателствата!“, казва Чанев.

„Площад Славейков“ е готов да публикува мнения на филмовата гилдия по казуса.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg