Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Провинциализъм в столицата

Една от картините на Николай Райнов, предлагани в магазина на Софийската градска галерия като картички. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Провинциализъм в столицата

Една от картините на Николай Райнов, предлагани в магазина на Софийската градска галерия като картички. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

На 6 март посетих изложбата в СГХГ „Омагьосаното царство“. Наистина впечатляваща! Но… Осветлението в залите не позволява качествено наслаждение от творбите. Филмът в малката зала е с неразгадаемо звуково послание. На въпроса ми защо е така, служителката на входа обясни: „Така ни го предостави телевизията…“. Също толкова смайващо за мен бе другото ѝ уточнение: „Репродукциите* на картините на Райнов свършиха… [защото] работихме на 3 март… не знаем кога ще получим отново…“.

…Прочие, тука е така. А как е в цивилизования свят?

Там за изложба от подобно ниво ще има постери не само в града домакин. Репродукции и сувенири от всякакъв вид и за различни вкусове ще има в изобилие. Съпътстващите обяснителни материали също няма да свършват заради повишения интерес на публиката. Националните медии ще предлагат истинско партньорство за събитието. Градската управа ще бъде безкомпромисна към пропуските и всячески подкрепяща усилието…

Уви, посетителят в Регионалния музей на София също е подтикван към сравнения не в наша полза. Там преди месец се оказа, че служителката, която работи на щанда с книги и сувенири си е счупила крака и затова той е затворен. Ретро кафето също не работеше, а дежурните госпожи в някои от залите разговаряха на висок глас за своите си проблеми…

Всичко, описано дотук, дъха на дълбок провинциализъм, който нито магьосникът Райнов, нито древната младост на София могат да надвият. И чуждестранните ни гости го разбират. А какво мислят съответните експерти в Столична община?


* Вероятно става дума дума за картичките, предлагани в магазина на галерията – бел. ред.

Рубриката „Вашият коментар“ дава възможност на читателите на „Площад Славейков“ да станат и автори в сайта. Вие, нашите гости, често коментирате под статиите ни във Фейсбук, но някои от текстовете заслужават отделна публикация. Затова ви каним сред нас! Очакваме вашите текстове, подписани с истинското ви име. Изпращайте своите материали, анализи, коментари или художествена литература на имейл mail@ploshtadslaveikov.com.

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg