VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Реки и водопади в Античния театър на фестивала „Опера оупън“

Прочутият Стефано Пода поставя операта „Орфей и Евридика“ на открито в Пловдив

В Подземно царство ще се превърне сцената на пловдивския Античен театър за „Орфей и Евридика“ на Стефано Пода. Визуализация: „Опера оупън“ - Реки и водопади в Античния театър на фестивала „Опера оупън“

В Подземно царство ще се превърне сцената на пловдивския Античен театър за „Орфей и Евридика“ на Стефано Пода. Визуализация: „Опера оупън“

Митът за „Орфей и Евридика“ ще оживее на сцената на Античния театър в Пловдив под режисурата на прочутия режисьор Стефано Пода. Мащабната продукция по операта на Глук ще има премиера на 15 юни, в рамките на фестивала „Опера оупън“ (8 юни – 30 август). Пода създава спектакъла си специално за програмата на Пловдив – Европейска столица на културата и за целта отказа ангажимент в Арена ди Верона.

Пода е режисирал над сто спектакъла в кариерата си, това е второто му гостуване в рамките на оперния фестивал. През 2017 г. той показа на публиката своя модерен прочит на „Силата на съдбата“ от Верди. Вдъхновен от богатото наследство на тракийските земи, знаменитият режисьор създава спектакъла си по трагичната история на Орфей, последвал любимата си Евридика в Ада.

Този герой на мита и на музиката, този символ на мелодрамата, която се ражда и се възражда и продължава да живее вечно,  благодарение на изключително дълбоките си корени, непознати за повечето хора, свързва по идеален начин зараждането на театъра и модерна Европа със земите около Пловдив. Ето защо да се представи  това заглавие в Античния театър е изключително висок символ, освен че е уникална възможност”, споделя режисьорът.

В ролята на Орфей ще видим Антонио Джованини, който е контратенор – най-високият мъжки певчески глас, изключителна рядкост. Контратенор влиза в ролята на тракиеца и на премиерата на операта в Париж през 1774 г. Негова любима на сцената ще бъде Мария Радоева, ученичка на Райна Кабаиванска. Амур (Любовта) е солистката на операта в Пловдив Светлана Иванова. Пода е режисьор, сценограф, художник на костюмите и хореограф, диригент е Лучано Ди Мартино.

Америка за България

За да пресъздаде Подземното царство на Хадес и мрачната пещера на Ада, Пода проектира река с водопади и пясъчни брегове за Античния театър като използва архитектурните дадености на древната сцена. Специалните ефекти, които са без аналог за оперно представление в България, се изпълняват от специалисти от Киноцентъра в Бояна.

„Орфей и Евридика“ се смята за първата от „реформаторските” опери на Глук, с които  композиторът загърбва повърхностните барокови истории и самоцелната вокална виртуозност и се фокусира върху стойността на музиката, словото и театъра, поставяйки основата на операта, каквато я познаваме днес. Сюжетът проследява изпитанията, които Орфей трябва да преодолее, преминавайки  през Царството на мъртвите, за да стигне до Елисейските полета, където е сянката на неговата любима Евридика. По пътя той среща Призраци, Фурии, сенки на Герои и Героини, за които Стефано Пода като хореограф използва цялата балетна трупа на Опера Пловдив, както и допълнителни участници, подбрани с кастинг сред десетки желаещи. Хорът, дирижиран от Драгомир Йосифов, също изпълнява сложни музикални и театрални задачи.

„Орфей и Евридика“ ще има премиера на 15 юни от 21 ч. в Античния театър. Поради високия интерес, представлението ще бъде повторено и на 24 август. Билетите вече са в продажба и са на цени от 8 до 80 лв.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg