СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ремонтират къщата на Райна Княгиня

Домът ѝ в София, паметник на културата, ще стане музей

Къщата на Райна Попгеоргиева в София. Снимка: Регистър на паметниците в София - Ремонтират къщата на Райна Княгиня

Къщата на Райна Попгеоргиева в София. Снимка: Регистър на паметниците в София

Къщата на Райна Княгиня в столицата ще бъде ремонтирана и ще се превърне във филиал на Музея за история на София (РИМ – София), съобщи зам.-кметът по културата Тодор Чобанов във Фейсбук. Ремонтът ще струва 400 хил. лв., които ще бъдат осигурени от приватизационния фонд на общината.

Домът на видната възрожденка на улица „Софроний Врачански“ № 119 в София е обявен за паметник на културата от местно значение. За възстановяване на сградата има одобрени проекти, както и разрешение от Министерството на културата и НИНКН за извършване на строително-ремонтни дейности.

През 2020-а дарител е обещал да предостави парична сума за ремонта, но не е успял заради пандемията.

Особено значим е приносът на Райна Княгиня (1856 – 1917) в събитията около Априлското въстание. Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева е само на 20 години, главна учителка в девическото училище в Панагюрище, когато Георги Бенковски ѝ предлага да ушие знамето на въстаниците. След погрома тя е заловена от турците и държана повече от месец в Пловдивския затвор, където е измъчвана. За нея пишат Захарий Стоянов и Джанюариъс Макгахан.

Премества се в София със съпруга си Васил Дипчев, когато той е избран за депутат през 1898 г. Дипчев умира след политически арест в Черната джамия, Райна Попгеоргиева отглежда сама петте си сина и осиновената си дъщеря. Живеят в имота на „Софроний Врачански“ от 1909-а до 1917 г. Къщата е издигната с помощта на други поборници в Априлското въстание. След 1944-а „народната“ власт я конфискува, а днес сградата е общинска собственост.

Попгеоргиева е една от първите дипломирани акушерки в българската история и основател на акушерното дело в София, включително „Майчин дом“. Изродила е стотици деца, често безплатно. Именно в тази ѝ значима обществена роля тя ще бъде представена във филиала на Музея за история на София, който ще бъде разположен в нейната къща.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg