Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Руски филм за съветски войници с 1,5 млн. зрители за седмица (видео)

Патриотичните филми с предимство в държавното финансиране в Русия, критичните не получават одобрение за разпространение

Заглавието на филма е „T-34“, на името на танковете, широко използвани по време на Втората световна война.  - Руски филм за съветски войници с 1,5 млн. зрители за седмица (видео)

Заглавието на филма е „T-34“, на името на танковете, широко използвани по време на Втората световна война.

Руски военен филм, разказващ за „отдадеността на съветските войници към родината“, счупи боксофис рекордите в Русия още в премиерната си седмица. Това е поредната продукция в серията държавно финансирани патриотични блокбъстъри, пише „Гардиън“.

Заглавието на филма е „T-34“, на името на танковете, широко използвани по време на Втората световна война. В премиерния си уикенд продукцията има рекордни приходи – 713 млн. рубли (10,6 млн. долара).

„Филмът е драма за това как затворници от концентрационен лагер избягват от фашистко пленничестно в опит да спасят своите живот, любов и отдаденост на родината“, казва се в изявление на руския културен министър.

Режисьорът Алексей Сидоров казва, че целта на филма му е „да разкаже историята по начин, който привлича младите хора и не провокира възражения от онези, които помнят тази велика патриотична война“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Именно спомените от „великата патриотична война“, като конфликта с нацистка Германия, са основен инструмент на Владимир Путин в речите му, приканващи към патриотизъм, посочва „Гардиън“ и подчертава, че критиката към официалния разказ за героизма на войната, в която са загинали 26 млн. съветски граждани, често се заглушава.

Около Нова година излезе и филмът „Почивката“, черна комедия за обсадата на Ленинград в един от най-тъмните периоди на войната. В сравнение с „T-34“, който непрекъснато се рекламира в държавните руски медии, режисьорът на „Почивката“ Алексей Красовски реши да излъчи филма си в Ютюб, след като властите не одобриха филма му за широко разпространение. Сергей Боярски, депутат от Думата и син на известния актьор Михаил Боярски, определи пред руски вестник идеята на филма като „богохулство и срамота“. Частно финансираният проект на Красовски дотук е събрал 800 хил. гледания, а „T-34“ има 1,5 млн. посетители.

За да бъдат излъчени в кината, руските филми първо се нуждаят от одобрение от Министерството на културата, пише изданието. Често тамошната администрация умишлено бави някои филми, които намира за проблемни. Скорошен пример за тази практика бе британската комедия „Смъртта на Сталин“.

В последните години руското правителство дава финансиране предимно на патриотични филми, но не само на такива, фокусирани върху съветската военна победа. Неочаквано, през декември 2017 г., филм за победата на СССР на баскетболен турнир в Олимпийските игри през 1972 г. стана най-печелившият руски филм, правен някога.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3