Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Руското правителство спасява котешкото население от студа

Премиерът Медведев издаде постановление кооперациите да оставят по един отворен прозорец към мазетата

За съжаление, съдбата на българските котки през зимата не вълнува никого на държавно ниво. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Руското правителство спасява котешкото население от студа

За съжаление, съдбата на българските котки през зимата не вълнува никого на държавно ниво. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Руската зима е нарицателно за непоносим студ. В преспите на Русия са измръзвали войниците на Наполеон и Хитлер, затворниците от ГУЛАГ и… бездомните котки.

Точно заради тях преди дни правителството на Руската федерация, оглавявано от Дмитрий Медведев, издаде постановление в многоетажните домове задължително да има отворен отдушник към мазетата. Целта, обяснена от самия Медведев и от вицепремиера Виталий Мутко, е да се гарантира оцеляването на бездомните животни – най-вече на котките, които не могат да оцелеят в непоносимите студове. Прозорците към мазетата трябва да бъдат отворени целогодишно, за да се осигури възможност на котките да влизат и излизат, когато си пожелаят.

Постановление №1498 от 23 ноември е напълно сериозно и вече е парафирано.

Дмитрий Медведев е истински фен на котките. Любимият му котарак Доротей е бил във фокуса на медиите неколкократно. След слух през 2012-а в Туитър, че е изчезнал, е било организирано издирването му. Включили са се потребители от цял свят. Медведев тогава лично публикува снимката на Доротей, за да докаже, че „котето никъде не е бягало“.

Котаракът на руския премиер – Доротей. Снимка: Дмитрий Медведев/Инстаграм

Доротей е бил обявяван за едно от най-влиятелните животни в света. Смъртта му през 2014 г. все още е само предмет на спекулации и догадки, но собственикът му – министър-председател на Русия – очевидно е поел под крилото си всички котки в страната.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg