Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

НДК: Панаир на куклите и един бездушен Ричард III

Събитията в Двореца на културата от 19 до 25 септември

Ралф Файнс в образа на Ричард III. Снимка: Alastair Muir  - НДК: Панаир на куклите и един бездушен Ричард III

Ралф Файнс в образа на Ричард III. Снимка: Alastair Muir

Предстоящи събития в НДК
(19 – 25 септември)

„CREAtorium – Лабиринт в лабиринта” в НДК е интерактивен site specific спектакъл от вида „театър на сетивния лабиринт”. Характерното за този вид театър е, че посетителите не са пасивни зрители, а активни участници и сътворци, които лично се срещат и взаимодействат с артистите. Посетителите преминават индивидуално през специално подготвена инсталация лабиринт, наситена с необичайни сетивни провокации (слухови, осезателни, обонятелни, визуални и вкусови). Представления: 19 и 20 септември от 18:00 часа.

Изложбата „Бузлуджа – паметта на времето” – част от по-широка инициатива за опазването на Монумента на Бузлуджа, чиято цел е да продължи обществения дебат и да допринесе за преосмислянето на ролята на архитектурното наследство в България от времето на комунизма – може да се види до 25 септември (неделя), от 11:00 до 19:00 часа.

Специализирана изложба-базар „Всичко за ученика“ 2016 стартира на 16 септември (петък), Етаж 0 от 10:00 до 19:00 часа. На панаира, който продължава до 29 септември, стоки и услуги ще предложат над 70 фирми. Целта на форума е да се даде възможност на родителите да купят всичко нужно на децата за новата учебна година от едно място и за кратко време.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

В периода 20 септември–01 октомври на Полуетаж-Запад може да бъде разгледана специалната фотоизложба, посветена на горите – Петъкът на FSC. Нейното официално откриване ще се състои в последния петък на месец септември – 30.09.2016 г., от 18:30 ч. Чрез експозицията WWF „разхожда“ из една специална гора, в която дърветата, животните и хората съжителстват в хармония и взаимно подпомагат растежа си.

Инициативата „Толкова близо, толкова далече”, която събира съвременни български творци от чужбина, ще се реализира в Националния дворец на културата от 20 септември до 2 октомври, а куратори са Ния Табакова и д-р Мила Старейшинска. Сдружение „Толкова близо, толкова далече” организира и публична дискусия на 21 септември от 10:00 часа  – Етаж 3, Централно фоайе в НДК, съвместно с Асоциация за развитие на София и другите партньори на актуалната тема „Иновациите в културния мениджмънт”.

Национален дворец на културата и Столичен куклен театър представят „Усмихни се“ – представление, в което детето опознава света чрез театралната игра. То ще се играе на 21 септември (сряда) от 10:30 и 12:00 часа в Зала 4 на Двореца.

„Две пръчки, три съчки“ – куклен спектакъл за деца от 4 до 7 години може да се гледа на 22 септември (четвъртък) в Зала 4 от 11:00  часа.

На 23 септември (петък) от 19:00 часа в Зала 6 на НДК ще се проведе поредният спектакъл „Традиционни български вечери“ – поредица, която представя разнообразието на специфични фолклорни традиции – старинни носии на повече от 200 години, звукът на най-старата гайда в Европа – каба гайда, звукът на 100-годишния инструмент – копана и др.

Интерактивният проект „Бебешка пиеса”, предназначен за деца на 2 и 3-годишна възраст и техните родители, ще се проведе на 25 септември (неделя) от 11:00 и 16:00 часа. Театралната игра вплита базови за детското развитие и възпитание модели, поднесени забавно и с много музика. Проектът, чиято продължителност е 30 минути, е консултиран с психолог и съобразен с особеностите в развитието на детето през най-ранната му възраст и неговата потребност чрез преживявания да опознае заобикалящия го свят.

Литературен клуб „Перото“

Поп-ъп картинната книга на Мария Наблатанова – „Бели мечки за черни дни“ ще бъде представена в „Перото“ на 19 септември (понеделник) от 19:00 часа.

„Бащата” на „театъра на сетивата”, колумбиецът Енрике Варгас пристига у нас по специална покана на „Театър на сетивата София”, чийто вдъхновител и първоучител е той, за да премине през последния им спектакъл „CREAtorium – лабиринт в лабиринта”. В София Варгас ще проведе тридневен уъркшоп, представящ разработвания от него уникален поетично-театрален език. Преди това обаче, на 20 септември (вторник), всички, които желаят, ще могат да се видят лично с него на среща-разговор в Литературен клуб „Перото”. Началото е от 15:00 часа, а входът е свободен.

ДНК

Представления за деца и възрастни, улични музиканти и артисти ще се помещават около и в различни пространства на Националния дворец на културата. Поводът е тазгодишното издание на Международния фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите” 2016. От 16 до 22 септември НДК е домакин на сериозна част от програмата на фестивала, която включва представления на улични и куклени театри от Европа и САЩ,  както и постановки на много театри от България.

До 2 октомври в ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс ще бъде експонирана сценографската изложба, посветена на 70-годишния юбилей на Столичен куклен театър, инициатор и организатор на фестивал.

Представленията от програмата на „Панаир на куклите“ 2016, които могат да бъдат гледани в пространствата на НДК:

19 септември (понеделник)

11:00 ч. – Куклен театър Марибор, Словения – „Малкото синьо и малкото жълто“ – представление за деца, ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК.

11:45 ч. – Столичен куклен театър – „Цветовете“ – семеен уъркшоп, ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК

20 септември (вторник)

16:00 ч. – Куклен театър Марибор, Словения – „Малкото синьо и малкото жълто“ – представление за деца, ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК.

16:45 ч. – Столичен куклен театър – „Цветовете“ – семеен уъркшоп, ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК.

19:30 ч. – Ariel Doron, Израел – „Пластмасови герои” – представление за възрастни, зала ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК.

21 септември (сряда)

10:30 и 12:00 ч. – Столичен куклен театър – “Усмихни се” – представление за деца, Зала 4, НДК.

16:30 ч. – Майсторски клас – уъркшоп Петър Матасек, Чехия, ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК.

19:30 ч. – Ariel Doron, Израел – „Пластмасови герои” – представление за възрастни, ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК.

22 септември (четвъртък)

11:00 ч. – Puppet Spirit, Белгия – „Две пръчки и три съчки“ – представление за деца, Зала 4, НДК.

16:30 ч. – Столичен куклен театър – „Цветовете“ – семеен уъркшоп – ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК

Кино „Люмиер“

19 септември (понеделник)

19:00 – „Ричард III“ (Richard III), реж. Рупърт Гулд

с участието на Ралф Файнс и Ванеса Редгрейв

Великобритания, 2016, 194 мин. (с антракт)

20 септември (вторник)

19:00 – „Ричард III“ (Richard III), реж. Рупърт Гулд

с участието на Ралф Файнс и Ванеса Редгрейв

Великобритания, 2016, 194 мин. (с антракт)

21 септември (сряда)

19:00 – „Бурята“ (The Tempest), реж. Дерек Джарман

Великобритания, 1979, 95 мин.

20:45 – „Труман“ (Truman), реж. Сеск Гай

с участието на Рикардо Дарин, Хавиер Камара, Долорес Фонси, Алекс Брендемюл

Аржентина-Испания, 2015, 108 мин.


Цени на билетите за Ричард III – 12/10 лв.

Цени на билетите за Бурята и Труман – 8/6 лв.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах