Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НДК: Камен Донев, Верди и филми за изкуство

Събитията в двореца от 18 до 24 април

На 19 и 20 април от 20:00 ч. в Зала 1 Камен Донев ще изнесе двете си прочути „лекции”. - НДК: Камен Донев, Верди и филми за изкуство

На 19 и 20 април от 20:00 ч. в Зала 1 Камен Донев ще изнесе двете си прочути „лекции”.

Предстоящи събития
(18 – 24 април)

На 19 и 20 април от 20:00 ч. в Зала 1 Камен Донев ще изнесе двете си прочути „лекции” – „За народното творчество” и „За всеобщата просвета”.

На 21 април от 19:00 ч. в Зала 1 зрителите ще могат да гледат продукцията „Бал с маски” на Джузепе Верди, с участието на солисти, пяли в миланската Ла Скала. Алиса Зиновиева, Марио Маланини и Марцио Джоси са познати на публиката у нас с участието си в оперни продуцкии на Монте Мюзик и Държавна опера Русе.

Ден по-късно, на 22 април от 20:00 ч. в Зала 1 майсторите на глобалната поразия (както сами се определят) The No Smoking Orchestra и легендарният Емир Кустурица ще изнесат незабравим концерт в София.

The No Smoking Orchestra на Емир Кустурица

The No Smoking Orchestra на Емир Кустурица

На 23 април от 20:00 ч. в Зала 1 с концерт ще се състои премиерата на новия албум на Белослава,  „Красотата“.

Световноизвестната Лара Фабиан се представя пред българските си почитатели с концерт в Зала 1 на 24 април от 20:00 ч.

Мистериозното пътуване в света на „CREAtorium – Лабиринт в лабиринта” продължава да предизвиква емоциите на участниците. Последната дата за април е 21-ви (четвъртък) от 18:00 часа. За всеки от участниците организаторите обещават лично изживяване на изгубването и повторното намиране на себе си в Лабиринта от безкрайни възможности.

Интерактивният проект „Бебешка пиеса” се случва всяка сряда на месец април (20 и 27) от 10:00 и 11:30 часа в Зала 4. В него могат да се включат деца на 2 и 3-годишна възраст и техните родители. Театралната игра вплита базови за детското развитие и възпитание модели, поднесени забавно и с много музика. Проектът, чиято продължителност е 30 минути, е консултиран с психолог и съобразен с особеностите в развитието на детето през най-ранната му възраст и неговата потребност чрез преживявания да опознае заобикалящия го свят.

Основна локация на тазгодишния фестивал Sofia Underground е електро-контролната зала на Националния дворец на културата в дните 22 април (от 19:00 ч.) и 23 април (от 17:00 ч.).

Литературен клуб „Перото“

В понеделник (18 април) от 15:00 до 17:00 часа 33 Езикова гимназия „Света София” организира поетична вечер „Сонетите на Шекспир – четиристотин години любов, приятелство и красота”; от 17:00 часа ще бъде представено юбилейното списание „Новите 25” по случай 25-годишнината на вестник „24 часа”; в последното събитие за деня Анна Мария Петрова-Гюзелева ще представи своята стихосбирка „А душата знае” от 19:00 часа.

Книгата на Надежда Искрова – „Мълчания от Надежда” ще бъде представена в Литературен клуб „Перото“ на 19 април (вторник) от 18:00 часа.

Print„Нетаен агент“ на Дино Динев е автобиографичен разказ за един необикновен и изпълнен с обрати и перипетии живот, изживян по времето на безумието, наречено Студена война. Представянето ще бъде на 20 април (сряда) от 19:00 часа.

Един от най-четените млади български писатели Васил Георгиев ще представи своята най-нова книга озаглавена „Екс орбита“, която излиза с марката на издателство „Хермес“. Началото е от 18:30 часа на 21 април (четвъртък).

Книгата „Зануляване” на Вихрен Михайлов ще бъде представена в петък (22 април) от 18:00 часа.

Световният ден на книгата – 23 април (събота) ще бъде отбелязан с „Базар за слово и цвят“ от 09:00 до 19:00 часа. Веднага след това, от 19:00 часа, Кирил Кадийски ще представи „Сонети” на Шекспир.

„Четенето е сладко“ е неделното (24 април) предложение за най-малките любители на книгата. Началото е от 11:00 часа.

Нов театър – НДК

„Четири” на режисьора Ивайло Христов е спектакъл за младостта извън обективните бръчки, за ценния миг, който утре може да е невъзможен, за празника живот. Това е пиеса, която разказва за четирима пенсионирани световноизвестни оперни певци, живеещи по една или друга причина в старчески дом, където търсят спокойствието и възможността да се влюбват в света около себе си, всеки ден по различен начин. Тук ще се срещнете с педантичния и изряден Редж, веселият и умен Уилф, волната и добросърдечна Сиси и изтънчената и загадъчна Джийн.

В спектакъла по пиесата „Квартет“ на Роналд Харвуд участват Стефан Мавродиев, Пламена Гетова, Меглена Караламбова и Марин Янев. Представление ще има във вторник, 19 април от 19,30 часа.

Билети на касите на НДК на цени от 10 лв. и 8 лв.

ДНК

„Тотална щета“

Сдружение „Метеор” и  ДНК

18 април | понеделник | 19:00 ч

разговор с артистите след представлението

автор и режисьор: Ани Васева

драматург: Боян Манчев

художник: Георги Шаров

музика: Константин Марков

участват: Галя Костадинова и Леонид Йовчев

„Тотална щета“

„Тотална щета“

„Тотална щета“ е комедия за щетата, която си нанасяме, живеейки. За любовта, красотата, изкуството. За безпричинните афекти.  Спектакъл от, за и със хора, животни и цветя.

Животът е преразход на енергия, енергия, която не се преобразува никога – косматите тела на нашите афекти, нашите космати любимци, нашите космати двойници. Към този преразход, до тотално изнемогване, е устремена „Тотална щета”.

Билети:  10|8 лв

„Неон“

Гараж Колектив

19 април | вторник | 19:00 ч

разговор с артистите след представлението

18:15 – 18:45

WARMUP на зрителите с артистите от НЕОН

Игрово въведение на зрителите в темата и хореографията на представлението. След загрявката ще има достатъчно време за чаша вино за участниците преди неговото начало.

хореография, драматургия, изпълнение: Ирена Цветанова, Александар Георгиев – Аце, Жана Пенчева

музика: Емилиян Гацов – Елби
художник: Ралица Тонева

Продължителност: 60 мин.

„Неон“ е спектакъл, който се интересува от тялото, което предизвиква, провокира, флиртува и празнува като форма на протест. Той е продукт от колективното авторство между Александар Георгиев – Аце, Жана Пенчева и Ирена Цветанова, водени от интереса към тематиката на протеста, бурлескa и техните функции в обществото. ‘Burlesque’ означава буквално „пародирам, подигравам се, правя сатира на нещо“, а днес се свързва предимно с вариететния еротичен и екзотичен танц. „Неон“ предлага една гледна точка към тялото и вакуумирането му в полето на празнуване. „НЕОН“ е тяло, което разговаря, смее се, критикува, обича, танцува и живее. А бурлеската носи всичко това – тя манифестира послание чрез въздействащ външен вид и визуално силни картини.

Билети: 10|8 лв

AL13FB<3

Фернандо Белфиоре | Бразилия, Холандия

20 април | сряда | 19:30 ч

Разговор с артиста след представлението.

18:45 – 19:15

WARMUP на зрителите с Фернандо Белфиоре

Игрово въведение на зрителите в темата и хореографията на представлението. След загрявката ще има достатъчно време за чаша вино за участниците преди неговото начало.

хореография и изпълнение: Фернандо Белфиоре

драматургия: Катарина Бакацаки, Бруно Листопад

звуков дизайн: Стив Мартин Снидер

светлинен дизайн: Томас Вондрачек

сценичен дизайн: Никола Кнежевич

ментор: Сузи Блок

продукционен мениджър: Сане Вихман

Продължителност: 60 мин.

„В изкуството ме интересуват преобразуванията на материята, а не толкова традиционното разбиране за „красиво“. Това изказване на един от най-влиятелните авангардни артисти от втората половина на XX век – Йозеф Бойс, както и теорията му за изкуството и неговата трансформираща сила, са отправна точка за “AL13FB<3” на Фернандо Белфиоре. Пърформансът се състои от серия срещи и взаимодействия на тялото на изпълнителя с обекти, които създават специфично физическо преживяване и емоции. Повеждайки публиката през поетичен и футуристичен пейзаж, Белфиоре експериментира с възможностите на магията и на трансформиращата сила на театъра, преобразувайки пространството като действие на непрекъснато обновление. От баналното до епичното, от свещеното до профанното, от поп до sci-fi, “AL13FB<3” е пътешествие през различни честоти, провокирани и преобразувани от самото тяло. Така то присъства като катализатор на енергии, очаквания, амбиции. „Белфиоре е див, понякога крехък, понякога забавен, но най-вече той прави невероятно one-man show“, пише Оливия Кайзер в „Ди Рейнпфалц“.

Билети: 10|8 лв

Кино „Люмиер“

Фестивал Master of Art

18 април (понеделник)

16:00 – Театър и кино

„Пътуването на Лесли” (El Viaje de Leslie)

Режисьор Маркос Нине

Испания, 2014, 75 мин.

18:00 – Архитектура и дизайн

„Да отвоюваш пространство: 5 жени, които промениха лицето на архитектурата“ (Making Space: 5 Woman Changing the Face of Architecture)

Режисьор Ултан Гилфойл

САЩ, 2014, 50 мин.

19:00 – Музика и танц

„Живи отвътре“ (Alive Inside)

Режисьор Майкъл Росато – Бенет

САЩ, 2014, 78 мин.

20:45 -Театър и кино

„Анимирана съпротива“ (Animata resistenza)

Режисьори Франческо Монтаньер и Алберто Джирото

Италия, 2014, 62 мин.

20 април (сряда)

17:00 – Литература

„Азбука на страха” (The Alphabet of Fear)

Режисьор Джон Алберт Янсен

Холандия, 2014, 55 мин.

18:30 – Панорама

„В търсене на Моцарт“ (In Search of Mozart)

Режисьор Фил Грабски

Великобритания, 2006, 128 мин.

21:00 – Изящни изкуства и фотография

„Фланьорът”

Режисьор Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов

България, 2016, 50 мин.

21 април (четвъртък)

17:30 – Литература

„Птици в стаята“

Режисьор Ари Давидович

Израел, 2015, 67 мин.

19:00 – Театър и кино

„Киното: Социален феномен“ (Cinema: A Public Affair)

Режисьор Татяна Брандруп

Германия, 2015, 100 мин.

21:00 – Музика и танц

„Какво би направил Бетовен?” (What Would Beethoben Do?)

Режисьор Джонатан Кейзер

САЩ, 2016, 75 мин.

22 април (петък)

17:30 – Панорама

„Една отсечка време“

Режисьор Петър Одаджиев

България, 2009, 54 мин.

19:00 – Церемония по награждаване

„Саломе на Уайлд” (Wild Salome)

Режисьор Ал Пачино

САЩ, 2011, 95 мин.

23 април (събота)

17:00- Панорама

„Кървавата дъщеря” (Bloody Daughter)

Режисьор Стефани Аргерих

Франция-Швейцария, 2012, 100 мин.

19:00 – Панорама

„Мечтата на един барабанист” (A Drummer’s Dream)

Режисьор Джон Уокър

Канада, 2010, 85 мин.

Билети за фестивала се продават на касите на НДК и от Ticketportal.bg. Цените са 7 лв., намаления за ученици и студенти 5 лв. Предлага се и пакет билети за целия фестивал на цена от 80 лв.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС