Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НДК: Корабът Нощ, хартиен фест и прогресив рок

Събитията в Двореца на културата от 25 до 30 април

Премиерните представления на „Корабът Нощ“ са на 27 и 28 април. Снимка: Явор Веселинов - НДК: Корабът Нощ, хартиен фест и прогресив рок

Премиерните представления на „Корабът Нощ“ са на 27 и 28 април. Снимка: Явор Веселинов

Предстоящи събития в НДК
(25 – 30 април)

Интерактивният проект „Бебешка пиеса” се играе на 27 април (сряда) от 10:00 и 11:30 часа в Зала 4. В него могат да се включат деца на 2 и 3-годишна възраст и техните родители. Театралната игра вплита базови за детското развитие и възпитание модели, поднесени забавно и с много музика. Проектът, чиято продължителност е 30 минути, е консултиран с психолог и съобразен с особеностите в развитието на детето през най-ранната му възраст и неговата потребност чрез преживявания да опознае заобикалящия го свят.

На 27 април от 19:30 ч. в Зала 7 ще се проведе концертът „Мотив: Воче”.

За първи път тази година София хартиен арт фест (СХАФ) гостува на Националния дворец на културата (НДК) с голяма експозиция, представяща концепцията на тазгодишното издание – „Трансформации с хартия“. Той ще бъде открит на 28 април 2016 от 18.30 ч. на Полуетаж-Запад и е предшестваща част от тазгодишното издание на „Салон на изкуствата“. Фестивалът продължава до 17 май.

На 30 април от 21:00 ч. в Зала 3 на НДК ще се проведе концерт на Краля на прогресив рока Стивън Уилсън.

Стивън Уилсън

Стивън Уилсън

Литературен клуб „Перото“

Семинар от поредицата „Трениране на успешни родители” очаква гостите на „Перото“ в понеделник (25 април) от 18:00 часа.

Две книги бъдат представени във вторник (26 април) – „Пеперуди и лешояди“ на Ахмет Емин Атасой от 17:30 часа и „Заключена в другия” на Ирен Кривошиева и Николай Николов от 19:00 часа.

Срядата на 27 април предлага гостуване на полския писател Пьотр Пажински, организирано съвместно с Полски културен институт. Началото е от 19:00 часа.

Представяне на книгата на Славе Гьоргьо Димоски – „Последните ръкописи” ще се случи в четвъртък (28 април) от 18:30 часа.

Пресконференция с модератори Наталия Кобилкина и Лариса Ренар ще се проведе в петък (29 април) от 18:00 часа в „Перото“.

В последния ден на месец април (събота) от 18:00 часа се организира поетична вечер – „Поетите на България от втората половина на XX век”, представяне на лириката на Радой Ралин.

Театър „Азарян“

В най-новото представление на Театър „Азарян“ – „Корабът „Нощ“, режисьорът Стилиян Петров събира за пръв път на една сцена четири забележителни български актриси: Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева. Премиерните представления са на 27 и 28 април.

Вижте още: НОВО ПЛАВАНЕ С ТЕАТЪР „АЗАРЯН“, ЧЕТИРИ ДАМИ В „КОРАБЪТ НОЩ“

Татяна Лолова в „Корабът Нощ“

Татяна Лолова в „Корабът Нощ“

Актьорската им среща е през текстовете на Маргьорит Дюрас – една от най-значимите фигури на френската литература. През 1978 г. тя публикува кратък текст, наречен „Корабът „Нощ“. Това произведение е основата на спектакъла в НДК, към него Стилиян Петров заедно с Яна Борисова – драматурга и директор на Театър „Азарян“ – добавят още няколко текста на Дюрас, в които тя изследва невидимото и еротичното.

ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформънс

„Дисонанс за двама артисти“ е авторски спектакъл, създаден от интернационален екип от творци. Темата на спектакъла е сънуването – доколко сънищата могат да картографират реални чувства, страхове и обсесии в човека? От къде идват и къде отиват те, след като се събудим? Текстът за това представление e създаден от сюжети и образи, взаимствани от сънищата на актьорите.

Премиерата на спектакъла е на 28 април (четвъртък) от 19,30 часа.

Режисьор: Василена Радева; музика: Емилиан Гацов – Елби; консултант движение: Петя Мукова; художник: Радостина Тодорова; фотограф: Здравко Йончев; мениджър проект: Розалина Лъскова; изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов; участват:  Богдана Котарева и Нейтън Купър.

Представления на „Синхроничност“ ще има на 29 и 30 април от 19,30 часа. Става дума за пърформанс, който изследва взаимодействието между човека и света, без да го подчинява на тривиалната причинно-следствена логика. В основата на търсенето е принципът на синхроничността на К. Г. Юнг, който обяснява с обща теория възникването на досега възприемани като случайни събития. Същата теза присъства и в квантовата физика, която разглежда света като енергийно поле на взаимодействието – всичко е свързано с всичко и събитието е следствие от взаимното влияние между обектите. Тези предположения са основата на съвременни клонове на науката като ноетика и квантова психология и на художествени творби, формиращи постмодерността (Умберто Еко „Махалото на Фуко“).

На сцената е изградена класическа мандала, в която се намира човек, поставен в ситуация на взаимодействие със сложна система от аудиовизуални ефекти. Геометричните линии едновременно асоциират с вечното движение във времето, но и със синхроничността на събитията, които са отвъд разума.

Идея, хореография и изпълнение: Станислав Генадиев; дизайн осветление: Виктор Георгиев; дизайн звукова среда: Станислав Генадиев; сценография: Евгения Сърбева и Виктор Георгиев; творчески асистент: Виолета Витанова; психолог-консултант: Станислава Симеонова; изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

Кино „Люмиер“

26 април (вторник)

18,45 – „Жажда“ – режисьор Светла Цоцоркова, България, 2015, 90 мин.

Участват: Александър Бенев, Моника Найденова, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев, Иван Бърнев

„Жажда“

„Жажда“

20,30 – „Ма Ма“ – режисьор Хулио Медем, Испания/Франция, 2015, 111 мин.

Участват: Пенелопе Крус, Николас де Висенте, Силвия Абаскал, Алекс Брендемюл, Елена Каранса, Луис Тосар

27 април (сряда)

18,45 – „Каръци“ – режисьор Ивайло Христов, България, 2015, 96 мин.

Участват: Елена Телбис, Ованес Торосян, Деян Донков, Пламен Димов, Георги Гоцин, Ненчо Илчев и др.

20,30 – „Ма Ма“ – режисьор Хулио Медем, Испания/Франция, 2015, 111 мин.

Участват: Пенелопе Крус, Николас де Висенте, Силвия Абаскал, Алекс Брендемюл, Елена Каранса, Луис Тосар

28 април (четвъртък)

18,30 – „Ма Ма“ – режисьор Хулио Медем, Испания/Франция, 2015, 111 мин.

Участват: Пенелопе Крус, Николас де Висенте, Силвия Абаскал, Алекс Брендемюл, Елена Каранса, Луис Тосар

20,45 – „Каръци“ – режисьор Ивайло Христов, България, 2015, 96 мин.

Участват: Елена Телбис, Ованес Торосян, Деян Донков, Пламен Димов, Георги Гоцин, Ненчо Илчев и др.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90