Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съд глобява швед, ял бекон пред мюсюлманки?

Не всички медии лъжат, някои само спестяват част от истината

В Европа забулените жени вече не са екзотична гледка. Снимка: Емил Георгиев  - Съд глобява швед, ял бекон пред мюсюлманки?

В Европа забулените жени вече не са екзотична гледка. Снимка: Емил Георгиев

Стокхолмски съд призна 53-годишен местен жител за виновен в оскърбление на чувствата на вярващите, защото ял бекон във влак пред очите на няколко мюсюлманки, съобщава Лента.ру, като се позовава на шведския портал Marsta. Инцидентът се бил случил в крайградска електричка през април 2015 г. Пътникът (чието име не се съобщава) започнал да яде бекон, независимо, че срещу него седели три жени в хиджаби. Мюсюлманките се преместили на друго място, но мъжът ги последвал и отново седнал срещу тях.

Били му предявили обвинения в оскърбление на чувствата на вярващите, а също и в разпалване на ненавист по расов и национален признак. Последното обвинение обаче (кой знае защо) отпаднало (може би защото да си мюсюлманин не е нито раса, нито националност). Въпреки че отрекъл да е имал намерение да обижда когото и да е, мъжът бил глобен 9 хиляди крони (1130 долара), пише руският сайт.

Всеки нормален човек, който прочете това, има пълното право да се възмути от безумното решение на шведския съд – нима вече шведите нямат право да ядат, каквото са яли винаги, в собствената си страна? Всеки нормален човек има право да си зададе ред въпроси за смисъла на либералното отношение към нелибералните, толерантността към нетолерантните и правилата на Европейския съюз. Би могъл да се запита дори какво би решил съдът, ако някой не-мюсюлманин почувства, че гражданските му (или религиозни) чувства са оскърбени от гледката на жени с хиджаби или мъже, паднали по очи за молитва на улицата. Би могъл дори да изпсува, стига наоколо да няма дами и деца. В крайна сметка така, както има хора, които не харесват бекон заради религията си, има и хора, които не харесват религията заради бекона си. И те имат същото право да се обиждат.

Но като всяка новина, която предизвиква силно емоционална реакция, и тази следваше да бъде проверена. В шведския портал Marsta се оказа трудно да се ориентираме, защото текстовете в него са на шведски. Но затова пък веднага открихме случая, описан на английски – точно там, където се очакваше да има новина от такъв характер: в breitbart.com. Това е крайнодесният американски сайт, любим на изолационисти, антиглобалисти, националисти, нихилисти и бели расисти (сега ги наричат супремасисти), чийто главен редактор Стив Банън бе определян като сивия кардинал в кабинета на Тръмп. Но след събитията в Шарлътсвил той бе принуден да си тръгне от Белия дом. Сега отново е главен редактор на breitbart.com.

Там скандалната случка е описана почти в същия вид, но не съвсем – има някои дребни подробности, пропуснати в руската информация. Първо, „новината“ не е съвсем прясна – от 28 март е. Второ, още подзаглавието показва не съвсем същата картинка:

„Швед отива на съд, ял бекон твърде близо до група забулени мюсюлманки И ГИ НАРИЧАЛ С ОБИДНИ ИМЕНА“.

Главните букви са от мен, за да не спре някой да чете преди да е стигнал до края на изречението, който изведнъж му придава някакъв различен смисъл.

По-нататък се уточнява, че след като е слязъл от влака, шведът е правил обидни расистки коментари по отношение на друга жена на гарата. Само че за руската медия това са се оказали дребни незначителни разлики. За тях сигурно е било все едно дали някой е осъден, защото е ял   бекон, или защото е обиждал жените. Разликата е минимална – като между шведски и съветски филм или като между компютри и компоти.

Но има и още един, по-сериозен  проблем – и той е, че никой няма да осъди медиите, разпространяващи омраза.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90