Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

След отказа на СУ, Нов български нарече зала на Кристиан Таков

Нов български университет получи архивната колекция с книги, лекции и фотографии на юриста

В зала 207 на Нов български университет могат да се видят документи от научната, преподавателската, служебната и обществената дейност на доц. Кристиан Таков. Снимка: НБУ - След отказа на СУ, Нов български нарече зала на Кристиан Таков

В зала 207 на Нов български университет могат да се видят документи от научната, преподавателската, служебната и обществената дейност на доц. Кристиан Таков. Снимка: НБУ

От днес, 7 ноември, 207-а аудитория в Нов български университет вече ще носи името на доц. Кристиан Таков, точно в деня, когато той щеше да навърши 53 години. Наименуването на залата на починалия през юли миналата година юрист идва след отказа на Софийски университет „Климент Охридски“ да му отдаде тази почит. Именно СУ е висшето учебно заведение, където доцентът завършва висшето си образование – там бе и преподавател. Тогава аргументът на Юридическия факултет към искането бе, че това действие ще се възприеме като „помпозност и показност“, а паметта на Таков трябва да се пази, без да има нужда от кръщаване на зали. Освен това имало редица други юристи, които заслужавали да бъдат уважени и това щяло да раздели академичната общност.

Вижте още: ДОРИ СМЪРТТА НЕ Е ДОСТАТЪЧНА

От НБУ, където Таков е преподавал за кратко и неведнъж е бил гост-лектор, идва предложението да именува зала в негова чест и осъществи това с помощта на семейството му – дъщеря му Галя Такова, майка му Галя Йончева и Боряна Мусева събират архивни материали на юриста и ги даряват на университета. Сега в зала 207 могат да се видят документи от научната, преподавателската, служебната и обществената дейност на доцента, илюстративни и аудио-визуални материали, както и книги от личната му библиотека.

Вижте още: ДИСКРЕТНО УПОРСТВО

Документите са с биографичен характер и проследяват живота на Таков още от ученическите му години в Немската гимназия, през отличията му в Юридическия факултет до записките му, използвани за лекциите му по право. В аудиторията са изложени негови лекции, конспекти, тестове, варианти на негови правни текстове на български и на немски език, ръкописни записи за изяви пред медии и публични лекции…

Отбелязано е и хобито му – фотографията. По стените на зала „Кристиан Таков“ са поставени фотографии на юриста, свързани с обществената му дейност, както и в семейна обстановка, изложени са и негови авторски снимки.

Дарените от семейството му книги са близо 80 – някои от тях са с бележки и допълнения на собственика им.

Благодарение на дарението, студентите на НБУ ще могат да се запознаят и с друго хоби на Таков – музиката, тъй като в колекцията може да се види и нотната школа на Йохан Себастиан Бах.

Вижте още: СЪРЦЕТО Е РАНА

За да бъде наречена залата на името на Таков, 4 200 души са се включили в петиция. В края на церемонията майката на юриста Галя Йончева изтъкна каузата за справедливостта, която синът ѝ защитаваше – и най-вече по време на Студентските протести от 2013 г.

Екатерина Михайлова, ръководител на департамент „Право“, прочете от оригинална записка речта на Таков, произнесена на церемония по награждаването на „Юрист на годината“:

„Онова, което тури началото на летните протести от 2013 г., беше напълно правомерно. И тотално безправно. Благодаря за номинацията и за наградата. Но ако ме обичате, ще изпълните една моя молба – да не бъда въздиган в знаме, нито да бъда превръщан в паметник. По две причини: защото съм жив и защото възнамерявам да съм такъв още дълго; защото като героизираме някого, правим нещо много подло: снемаме отговорността от себе си и я прехвърляме върху избрания за герой. От тук насетне героят трябва да действа, а ние – да му се възхищаваме, докато е жив и да въздишаме по него, като го утрепем.“

Снимка: Университетски архив на Нов български университет

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg