Този текст е публикуван преди повече от 2 години

След отказа на СУ, Нов български нарече зала на Кристиан Таков

Нов български университет получи архивната колекция с книги, лекции и фотографии на юриста

В зала 207 на Нов български университет могат да се видят документи от научната, преподавателската, служебната и обществената дейност на доц. Кристиан Таков. Снимка: НБУ - След отказа на СУ, Нов български нарече зала на Кристиан Таков

В зала 207 на Нов български университет могат да се видят документи от научната, преподавателската, служебната и обществената дейност на доц. Кристиан Таков. Снимка: НБУ

От днес, 7 ноември, 207-а аудитория в Нов български университет вече ще носи името на доц. Кристиан Таков, точно в деня, когато той щеше да навърши 53 години. Наименуването на залата на починалия през юли миналата година юрист идва след отказа на Софийски университет „Климент Охридски“ да му отдаде тази почит. Именно СУ е висшето учебно заведение, където доцентът завършва висшето си образование – там бе и преподавател. Тогава аргументът на Юридическия факултет към искането бе, че това действие ще се възприеме като „помпозност и показност“, а паметта на Таков трябва да се пази, без да има нужда от кръщаване на зали. Освен това имало редица други юристи, които заслужавали да бъдат уважени и това щяло да раздели академичната общност.

Вижте още: ДОРИ СМЪРТТА НЕ Е ДОСТАТЪЧНА

От НБУ, където Таков е преподавал за кратко и неведнъж е бил гост-лектор, идва предложението да именува зала в негова чест и осъществи това с помощта на семейството му – дъщеря му Галя Такова, майка му Галя Йончева и Боряна Мусева събират архивни материали на юриста и ги даряват на университета. Сега в зала 207 могат да се видят документи от научната, преподавателската, служебната и обществената дейност на доцента, илюстративни и аудио-визуални материали, както и книги от личната му библиотека.

Вижте още: ДИСКРЕТНО УПОРСТВО

Документите са с биографичен характер и проследяват живота на Таков още от ученическите му години в Немската гимназия, през отличията му в Юридическия факултет до записките му, използвани за лекциите му по право. В аудиторията са изложени негови лекции, конспекти, тестове, варианти на негови правни текстове на български и на немски език, ръкописни записи за изяви пред медии и публични лекции…

Отбелязано е и хобито му – фотографията. По стените на зала „Кристиан Таков“ са поставени фотографии на юриста, свързани с обществената му дейност, както и в семейна обстановка, изложени са и негови авторски снимки.

Дарените от семейството му книги са близо 80 – някои от тях са с бележки и допълнения на собственика им.

Благодарение на дарението, студентите на НБУ ще могат да се запознаят и с друго хоби на Таков – музиката, тъй като в колекцията може да се види и нотната школа на Йохан Себастиан Бах.

Вижте още: СЪРЦЕТО Е РАНА

За да бъде наречена залата на името на Таков, 4 200 души са се включили в петиция. В края на церемонията майката на юриста Галя Йончева изтъкна каузата за справедливостта, която синът ѝ защитаваше – и най-вече по време на Студентските протести от 2013 г.

Екатерина Михайлова, ръководител на департамент „Право“, прочете от оригинална записка речта на Таков, произнесена на церемония по награждаването на „Юрист на годината“:

„Онова, което тури началото на летните протести от 2013 г., беше напълно правомерно. И тотално безправно. Благодаря за номинацията и за наградата. Но ако ме обичате, ще изпълните една моя молба – да не бъда въздиган в знаме, нито да бъда превръщан в паметник. По две причини: защото съм жив и защото възнамерявам да съм такъв още дълго; защото като героизираме някого, правим нещо много подло: снемаме отговорността от себе си и я прехвърляме върху избрания за герой. От тук насетне героят трябва да действа, а ние – да му се възхищаваме, докато е жив и да въздишаме по него, като го утрепем.“

Снимка: Университетски архив на Нов български университет

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах