Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Снимат сериал по „Властелинът на пръстените”

„Амазон“ са придобили правата за телевизионна реализация на класическия роман и филм срещу $250 млн.

Сам, Фродо и Ам-гъл гледат с недоверие към предстоящия сериал. - Снимат сериал по „Властелинът на пръстените”

Сам, Фродо и Ам-гъл гледат с недоверие към предстоящия сериал.

След години фенски спекулации относно евентуално заснемане на Толкиновата митология от книгата „Силмарилион”, почитателите може би ще бъдат изненадани от новината, че „Властелинът на пръстените” ще бъде адаптиран още веднъж за екран. Само че този път екранът е малък. В духа на времето, „Амазон” се заема със сериал по класическото фентъзи.

Добрата новина за привържениците на буквалното пресъздаване на епизодите от романа е, че в случая продуцентите ще работят в сътрудничество с Толкиновия тръст, издателство „Харпър Колинс” и „Ню лайн синема”. Толкиновият тръст, който се грижи за разпространението на текстовете на Професора и за правата на наследниците му, е в тясна връзка с Кристофър Толкин – син и литературен изпълнител на стария писател. Негативната оценка на Кристофър за кинотрилогията по „Властелинът…” би трябвало да обнадежди най-скептичните читатели, недоволни от творческите волности в досегашните екранизации на Питър Джаксън.

„Амазон” печелят сделката с Толкиновия тръст с оферта на стойност от 250 милиона долара, измествайки по този начин конкуренцията „Нетфликс” и HBO. Цената на проекта със сигурност ще се увеличи, защото сделката включва само правата, а още няма готова оценка на предстоящите (несъмнено значителни) разходи.

Според „Дедлайн” предстоящият сериал ще проследи събития от Толкиновата Средна земя, случили се преди „Завръщането на краля”. „Завръщането…” е третата част от обемистия роман на Професора и съответно – трети епизод от добре известната екранизация на Питър Джаксън и „Ню лайн”. Ако информацията е вярна, това означава странични, досега непроследени във филми сюжетни линии, само загатнати в Толкиновия текст или накратко споменати в Приложенията към книгата.

Сред англоезичните фенове вече се разпространяват и слухове, че сериалът ще разкаже далечната предистория на „Властелина…” и „Хобит”, тоест истории, свързани с древните крале на Нуменор, Арнор и Гондор, изковаването на Всевластния Пръстен и първите войни между съюза на елфи и простосмъртни срещу Мрачния владетел Саурон. Материал за тези възможни сюжетни линии наистина съществува в публикуваните чернови и допълнителни текстове, съпровождащи „Властелинът на пръстените”. Засега тези слухове не могат да бъдат нито потвърдени, нито отхвърлени.

„Амазон” има амбицията да създаде мащабен фентъзи сериал, конкуриращ „Игра на тронове” на HBO. Това е и ново поле за сравнение и спорове между феновете на Дж. Р. Р. Толкин и Дж. Р. Р. Мартин. Същевременно „Нетфликс” са започнали подготовката на свой собствен фентъзи сериал по нашумялата поредица разкази и романи „Вещерът” на полския писател Анджей Сапковски, която вече беше успешно адаптирана в три компютърни игри.

Всяка адаптация и екранизация на Толкиновите сюжети е въпрос на сложни преговори – не само заради изискванията на Кристофър Толкин и Толкиновия тръст за голяма близост между оригиналния материал и крайния продукт, но и заради сложната собственост над авторските права. Толкиновият тръст и издателство „Харпър Колинс” постигнаха споразумение с „Уорнър брос” след дълъг процес относно нарушени авторски права във връзка отново с компютърни игри.

Филмовата трилогия по „Властелинът на пръстените” от 2001-2003 г., режисирана от Питър Джаксън, имаше огромен успех. Третият епизод, „Завръщането на краля”, спечели 11 оскара и генерира над един милиард долара приходи. Последвалата трилогия „Хобит” по детския роман „Хобитът, или Дотам и обратно”, чието действие предхожда това на „Властелина”, имаше също значителен успех, но не се изравни с този на първите три филма.

Трите части на „Властелинът на пръстените” представляват основният роман от голяма поредица митове, легенди и авантюри в Средната земя – място на герои и чудовища, което английският писател Джон Роналд Руел Толкин създава по мотиви от скандинавски, староанглийски и фински старинни текстове. Фантастичният свят на Толкин се смята за един от еталоните на целия жанр фентъзи и стои в основата на значителен сегмент от развлекателната индустрия, вдъхновявайки не само филми, а и музика, радиодраматизации, компютърни и настолни игри, картини, допълнителни (неоторизирани) текстове от почитатели, та дори и вицове и цяла субкултура. Сериалът на „Амазон” е само поредната страница в историята на богатото Толкиново наследство.


Вижте още: ЩЕ СНИМАТ БИОГРАФИЧЕН ФИЛМ ЗА ДЖ. Р. Р. ТОЛКИН

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС