Софийският университет отменя всички лекции и събития

До края на април в сградите на СУ няма да се провеждат масови мероприятия, продължава приемането на документи за кандидатстуденти онлайн

Учебните занятия в Софийския университет са прекратени до 15 март. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Софийският университет отменя всички лекции и събития

Учебните занятия в Софийския университет са прекратени до 15 март. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

Спира присъствената работа в целия Софийски университет, се казва в заповед на ректора на СУ Анастас Герджиков. Заповедта е издадена днес след извънредното заседание на Националния щаб за борба с коронавируса. Засега присъствените учебни занятия са прекратени за срок от 09 до 15 март. Изключение правят вече насрочените държавни изпити, защити на дипломни работи и публични защити на дисертации, в случаите, когато е невъзможно да бъдат отложени.

Пропуснатите занятия ще бъдат наваксани след възобновяването им и след изготвянето на нов График на учебния процес, се казва в заповедта на ректора. Дотогава учебният процес ще се поддържа дистанционно.

До края на април спират също така всички масови мероприятия, провеждани в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, включително конференции, дискусии, публични лекции, представления, концерти и други културни събития, спортни прояви, катедрени и факултетни съвети и събрания и др. Неотложните решения на катедрените и факултетните съвети ще се гласуват електронно.

Продължава онлайн приемането на заявления за явяване на изпити в първата кандидатстудентска сесия. Кандидатстудентска кампания продължава по обявения график, освен ако епидемиологичната ситуация и препоръките на Националния оперативен щаб не наложат друго.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Присъствената работа на администрацията в СУ ще бъде ограничена. По график ще работи необходимия минимум служители, необходими за поддържане на дейността на отделните звена в СУ, за поддържане на работата на компютърните и информационни системи и дейностите, чиито срокове не могат да бъдат променяни – търгове по Закона за държавната собственост, отваряне на оферти по Закона за обществените поръчки и др. Служителите, които не са включени в графика, да изпълняват задълженията си дистанционно.

Ограничават се максимално всички командировки на академичния състав и студентите в чужбина. Завръщащите се от чужбина ще бъдат подлагани на 14-дневен карантинен период.

В сградите на СУ на подходящи места ще бъдат поставени материали за дезинфекция и хигиенни материали. Периодично ще се дезинфекцират всички повърхности във всички сгради на университета.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3