Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Софийският университет отменя всички лекции и събития

До края на април в сградите на СУ няма да се провеждат масови мероприятия, продължава приемането на документи за кандидатстуденти онлайн

Учебните занятия в Софийския университет са прекратени до 15 март. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Софийският университет отменя всички лекции и събития

Учебните занятия в Софийския университет са прекратени до 15 март. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

Спира присъствената работа в целия Софийски университет, се казва в заповед на ректора на СУ Анастас Герджиков. Заповедта е издадена днес след извънредното заседание на Националния щаб за борба с коронавируса. Засега присъствените учебни занятия са прекратени за срок от 09 до 15 март. Изключение правят вече насрочените държавни изпити, защити на дипломни работи и публични защити на дисертации, в случаите, когато е невъзможно да бъдат отложени.

Пропуснатите занятия ще бъдат наваксани след възобновяването им и след изготвянето на нов График на учебния процес, се казва в заповедта на ректора. Дотогава учебният процес ще се поддържа дистанционно.

До края на април спират също така всички масови мероприятия, провеждани в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, включително конференции, дискусии, публични лекции, представления, концерти и други културни събития, спортни прояви, катедрени и факултетни съвети и събрания и др. Неотложните решения на катедрените и факултетните съвети ще се гласуват електронно.

Продължава онлайн приемането на заявления за явяване на изпити в първата кандидатстудентска сесия. Кандидатстудентска кампания продължава по обявения график, освен ако епидемиологичната ситуация и препоръките на Националния оперативен щаб не наложат друго.

Присъствената работа на администрацията в СУ ще бъде ограничена. По график ще работи необходимия минимум служители, необходими за поддържане на дейността на отделните звена в СУ, за поддържане на работата на компютърните и информационни системи и дейностите, чиито срокове не могат да бъдат променяни – търгове по Закона за държавната собственост, отваряне на оферти по Закона за обществените поръчки и др. Служителите, които не са включени в графика, да изпълняват задълженията си дистанционно.

Ограничават се максимално всички командировки на академичния състав и студентите в чужбина. Завръщащите се от чужбина ще бъдат подлагани на 14-дневен карантинен период.

В сградите на СУ на подходящи места ще бъдат поставени материали за дезинфекция и хигиенни материали. Периодично ще се дезинфекцират всички повърхности във всички сгради на университета.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах