VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Спасителят“ на Леонардо е на яхтата на принца на Саудитска Арабия

Редица богаташи красят яхтите си с шедьоври на големи майстори

„Спасителят на света“ трябваше да бъде изложена в „Лувър - Абу Даби“ миналата есен. - „Спасителят“ на Леонардо е на яхтата на принца на Саудитска Арабия

„Спасителят на света“ трябваше да бъде изложена в „Лувър - Абу Даби“ миналата есен.

Най-скъпата картина в света – „Спасителят на света“ на Леонардо да Винчи, е на яхтата на саудитския принц Мохамед бин Салман, съобщават свидетели. Местонахождението на творбата бе неизвестно, след като бе продадена на търг в „Кристис“ през 2017-а за рекордните 450 млн. долара.

Двама от „ръководителите на преместването“ разказват пред сайта „Artnet“, че 500-годишната картина е била изложена на 134-метровата яхта на принца. Очевидците твърдят, че „творбата била отнесена посред нощ на самолета на принца и преместена на яхтата му“.

„Спасителят на света“ все още предизвиква спорове сред експертите – мнозина продължават да твърдят, че работата е дело на някой от учениците на Леонардо. Картината трябваше да бъде изложена в „Лувър – Абу Даби“ още миналия септември. След като не се появи в следващите месеци, тръгнаха слухове, че има проблем с изплащането на сумата за картината или че платното е било повредено при преместването му.

След като толкова време е бил скрит, този шедьовър е нашият дар за света – каза Мохамед Калифа ал-Мубарак, председател на отдела за култура и туризъм в Абу Даби, през юни 2018 г. – Очакваме с нетърпение да посрещнем хора от близо и далеч, които ще станат свидетели на тази красота.“

Америка за България

Въпреки това, само седмица преди 18 септември, когато картината трябваше да бъде показана в музея, откриването бе отложено и така и не бе насрочена нова дата. Посолствата на Саудитска Арабия в Лондон и Вашингтон, както и говорители на тръжната къща „Кристис“ отказваха коментари по случая.

Самоличността на новия собственик на ренесансовия шедьовър бе запазена в тайна след аукциона, докато „Ню Йорк Таймс“ не разкри, че я е купил слабо познат член на управляващата саудитска фамилия. Принц Бадер бин Абдула, на чието име е извършена покупката, е един от приближените на саудитския престолонаследник принц Мохамед. Веднага след търга бива назначен за първи министър на културата.

Проверка в интернет показва, че яхтата на принца в момента е на пристанище в Порт Саид, египетски град, където се срещат Суецкия канал и Средиземно море.

„Гардиън“ от няколко години посочва тенденцията милиардери да окачват ценни произведения на изкуството на яхтите си. На борда на „Топаз“, яхтата на шейх Бин Зайед ал Нахаян (собственик на футболния клуб „Манчестър сити“ и зам.-министър-председател на ОАЕ), има над сто произведения.

„Авива“, плаващата гордост на бизнесмена Джо Люис (собственик на повечето акции на футболния клуб „Тотнъм“), плава по Темза с „Триптих 1974-1977“ на Франсис Бейкън, окачена в златна рамка. Смята се, че той притежава „една от най-големите частни колекции в света“, където могат да бъдат намерени произведения на Дега, Фройд, Климт, Модиляни, Матис, Пикасо…

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg