Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Срещу геноцида и зверствата с чаша недопито кафе

Пътуващ паметник на жертвите от Сребреница мина през Венеция

Проектът ŠTO TE NEMA е пътувал из Европа и Съединените щати през последните 13 години. - Срещу геноцида и зверствата с чаша недопито кафе

Проектът ŠTO TE NEMA е пътувал из Европа и Съединените щати през последните 13 години.

Един необичаен, странстващ паметник напомни тази седмица от Венеция – града на биеналето на съвременното изкуство – за жертвите на най-мащабното избиване на хора в Европа след Втората световна война – клането в Сребреница.

След като Босна и Херцеговина обявяват независимостта си от Югославия през 1992 г., в страната избухват остри междуетнически конфликти. През лятото на 1995-а хиляди босненски мюсюлмани търсят убежище от околното насилие в град Сребреница, който попада в зоната за сигурност, контролирана от Организацията на обединените нации.

През юли босненски сръбски сили и паравоенни образувания нахлуват в зоната. Жените и момичетата са насилствено изселени от Сребреница, а останалите 8373 мъже и момчета са систематично екзекутирани. През 2006 г. Международният трибунал в Хага официално определи масовите убийства като геноцид. Днес етническите вражди все още разделят региона. Но Сърбия и в Република Сръбска продължават да отричат геноцида в Сребреница.

В отговор на това отричане и вдъхновена от признанието на вдовиците на избитите колко много им липсва съвместното пиене на кафе със съпрузите им, босненско-американската художничка Аида Шехович създава ŠTO TE NEMA („Защо те няма?”) – пътуващ паметник, посветен на загиналите в геноцида 8373 босненски мюсюлмани. Шехович събира порцеланови чаши (филджани), традиционно използвани за сервиране на кафе в Босна и Херцеговина, с цел за всяка жертва да има по една чашка кафе.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

През последните 13 години, на 11 юли – годишнината от деня, в който в Сребреница загиват най-много хора – Шехович си партнира с общини по цял свят, за да представя паметника ŠTO TE NEMA на централни площади в различни градове. Местните граждани са поканени да пълнят чашите с кафе и да ги оставят недопити в памет на жертвите.

Хиляди зрители се включват в пърформанса на Аида Шехович.

Всяко успешно представяне на паметника е триумф над силите на отхвърлянето, изключването и отричането на зверствата, в който минувачите са поканени да участват, като пълнят чаши с кафе и ги оставят недопити на площада, в памет на жертвите на геноцида в Сребреница.

Тази година ŠTO TE NEMA се проведе във Венеция, в района на парниците в Жардини (властите не позволиха да се използва някой от градските площади), и съвпадна с Венецианското биенале на съвременното изкуство.

Проектът „Защо те няма?“ в момента се провежда в Жардини, Венеция.

Проектът ŠTO TE NEMA стартира като еднократен пърформанс с представянето на първите 923 събрани „филджани” през 2006-а. През последните 13 години той е пътувал из Европа и Съединените щати и в момента се състои от повече от 7500 дарени чаши.

Аида Шехович е родена в Баня Лука, Босна и Херцеговина, и като хиляди други босненски мюсюлмани, през 1992 г. бяга от страната си поради заплахата от системно насилие и преследвания. Живее като бежанец в Турция и Германия, преди да емигрира в САЩ през 1997 г. В момента живее в Ню Йорк.

13 години след началото, проектът в момента се състои от повече от 7500 дарени чаши.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах