Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Столичната община осъдена да мие улиците два пъти месечно

Мярката е част от борбата със замърсяването на въздуха в София

Януари 2018-а. При чист въздух откъм паметника на Васил Левски в София се вижда не само Сточна гара, но и очертанията на Стара планина в далечината. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Столичната община осъдена да мие улиците два пъти месечно

Януари 2018-а. При чист въздух откъм паметника на Васил Левски в София се вижда не само Сточна гара, но и очертанията на Стара планина в далечината. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Най-малко два пъти месечно трябва да се мият големите столични булеварди през летния период (между май и септември) и един път – между октомври и април. Това решение на Софийския градски съд (СГС) е привременна мярка, докато тече делото срещу Столичната община, съобщава сайтът Lex.bg.

Делото е заведено от граждани и неправителствените организации Асоциация „Диабет тип 2”, „За земята – Достъп до правосъдие”, „Спаси София” и Център за независим живот. Те обвиняват Общината, че в периода 2015 г. – 2017 г. не е изпълнявала задълженията си в борбата срещу замърсяването на въздуха.

Иван Велов, един от адвокатите на ищците, обясни пред „Площад Славейков”, че Общината има законовата възможност да обжалва предписанието пред Софийския апелативен съд – но това едва ли ще е много уместно и се надява да не се стига дотам.

Освен по-честото миене на софийските улици, съдия Албена Ботева задължи в двуседмичен срок Столична община да планира и цялостно изграждане на велоалеи в София – включително между крайните квартали на града до централната градска част. Отделно от това Общината ще трябва да обявява средноденонощните нива на фини прахови частици (ФПЧ 2,5 и ФПЧ 10) не само в сайта си, но и на определените табла и на спирките на градския транспорт и метрото.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Остава под въпрос доколко мярката за по-честото миене на софийските улици ще способства за намаляване на замърсеността на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ), за която се смята, че най-много допринасят битово отопление и транспортът. Предстои да видим.

Следващото заседание по делото е насрочено за 11 ноември, а дотогава вероятно ще живеем в една по-чиста София, с улици, които от много отдавна не са били мити два пъти месечно.

Междувременно в сайта на Общината се появи „Покана за обществено обсъждане” за обществено обсъждане на Проект на „Програма за допълнение на програмата за управление на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община 2015 – 2020 г. – намаляване на емисиите и достигане на установените норми за ФПЧ10… ”. Събитието ще се проведе на 15 юли от 18 до 20 ч. в зала № 5 в сградата на Столична община на. „Московска“ № 33. Вероятно годините на програмата са сгрешени, в средата на 2019-а изглежда малко късно за допълнения в програма за периода 2015 – 2020.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3