Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Столичната община осъдена да мие улиците два пъти месечно

Мярката е част от борбата със замърсяването на въздуха в София

Януари 2018-а. При чист въздух откъм паметника на Васил Левски в София се вижда не само Сточна гара, но и очертанията на Стара планина в далечината. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Столичната община осъдена да мие улиците два пъти месечно

Януари 2018-а. При чист въздух откъм паметника на Васил Левски в София се вижда не само Сточна гара, но и очертанията на Стара планина в далечината. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Най-малко два пъти месечно трябва да се мият големите столични булеварди през летния период (между май и септември) и един път – между октомври и април. Това решение на Софийския градски съд (СГС) е привременна мярка, докато тече делото срещу Столичната община, съобщава сайтът Lex.bg.

Делото е заведено от граждани и неправителствените организации Асоциация „Диабет тип 2”, „За земята – Достъп до правосъдие”, „Спаси София” и Център за независим живот. Те обвиняват Общината, че в периода 2015 г. – 2017 г. не е изпълнявала задълженията си в борбата срещу замърсяването на въздуха.

Иван Велов, един от адвокатите на ищците, обясни пред „Площад Славейков”, че Общината има законовата възможност да обжалва предписанието пред Софийския апелативен съд – но това едва ли ще е много уместно и се надява да не се стига дотам.

Освен по-честото миене на софийските улици, съдия Албена Ботева задължи в двуседмичен срок Столична община да планира и цялостно изграждане на велоалеи в София – включително между крайните квартали на града до централната градска част. Отделно от това Общината ще трябва да обявява средноденонощните нива на фини прахови частици (ФПЧ 2,5 и ФПЧ 10) не само в сайта си, но и на определените табла и на спирките на градския транспорт и метрото.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Остава под въпрос доколко мярката за по-честото миене на софийските улици ще способства за намаляване на замърсеността на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ), за която се смята, че най-много допринасят битово отопление и транспортът. Предстои да видим.

Следващото заседание по делото е насрочено за 11 ноември, а дотогава вероятно ще живеем в една по-чиста София, с улици, които от много отдавна не са били мити два пъти месечно.

Междувременно в сайта на Общината се появи „Покана за обществено обсъждане” за обществено обсъждане на Проект на „Програма за допълнение на програмата за управление на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община 2015 – 2020 г. – намаляване на емисиите и достигане на установените норми за ФПЧ10… ”. Събитието ще се проведе на 15 юли от 18 до 20 ч. в зала № 5 в сградата на Столична община на. „Московска“ № 33. Вероятно годините на програмата са сгрешени, в средата на 2019-а изглежда малко късно за допълнения в програма за периода 2015 – 2020.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах