VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Театри с нови (и някои стари) директори

От ляво надясно, по часовниковата стрелка: Васил Василев (Народен театър), Калин Сърменов (Сатира), Мирослав Пашов (Военен театър). Снимки: „Площад Славейков“ и БГНЕС - Театри с нови (и някои стари) директори

От ляво надясно, по часовниковата стрелка: Васил Василев (Народен театър), Калин Сърменов (Сатира), Мирослав Пашов (Военен театър). Снимки: „Площад Славейков“ и БГНЕС

Вълната от конкурси за директори на някои театри приключи, но вълненията тепърва предстоят. Театралните институции под опеката на Министерството на културата вече имат ръководители, които ще управляват в следващ четиригодишен мандат. Изборът за някои вече се обжалва.

Изборът на директор на Народния театър се превърна в проблем, за който се заговори дори в Комисията за култура и медии в Народното събрание, сагата там тепърва ще се разплита. Досегашният директор Мариус Донкин обжалва резултатите от конкурса, според които не е класиран и дори поиска оставката на министъра на културата Атанас Атанасов. Комисията класира на първо място режисьора Васил Василев.

Вижте още: МАРИУС ДОНКИН ИСКА ОСТАВКАТА НА МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА

Директор на Сатиричния театър остава Калин Сърменов. Веднага след него е класиран Мариан Бачев, актьор от „Шоуто на Слави“. Театър „Българска армия“ също остава с досегашния си директор актьора Мирослав Пашов.

Младежкият театър „Николай Бинев“ вече ще има нов ръководител. Креслото на досегашния директор Владимир Люцканов заема Михаил Байков. Люцканов не е участвал в конкурса. Новият директор на Младежкия е асистент по „История на кукления театър“ и „Анализ на театрален спектакъл“ в катедра „Театрознание“ на НАТФИЗ. От 2014 г. Байков е заместник-директор на Младежкия театър. Преди това е бил експерт „Международна дейност“ в Народния. На второ място е класиран Димитър Митев, в момента директор на Драматичен театър – Казанлък.

Театърът в Шумен ще бъде под ръководството на актьор от Театър „София”. Новият директор Илия Атанасов Виделинов е роден на 19 януари 1990 г. в Пловдив. През 2013 г. завършва Актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Досегашният директор Димитър Димитров е отпаднал от класирането.

В Русе начело на театъра ще застане роденият в Плевен режисьор Боян Иванов. Той е завършил „Театрознание“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Николай Йорданов. Специализирал е режисура във Висшето училище за музика и сценични изкуства във Франкфурт на Майн (Германия) в майсторския клас на проф. Ханс Холман. Иванов е гостувал като режисьор и в ДТ „Сава Огнянов“ в Русе. Досегашният директор на Русенския театър Орлин Дяков е и общински съветник. Това е втората кадрова промяна в държавните културни институти в Русе, след като директор на операта стана Пламен Бейков.

Пловдивският драматичен театър запазва като директор Кръстю Кръстев, който ръководи институцията още от 2010 г., след като бяха слети Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“ Пловдив и Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян.

Театърът в Стара Загора ще бъде ръководен от актриса. Светла Тодорова, родена през 1974 г. в Стара Загора, е част от трупата от 1997 г. Завършила е Нов български университет, специалност „Актьорско майсторство“ с худ. ръководител Възкресия Вихърова. Тодорова ръководи Младежка театрална студия „Движение“ при Народно читалище „Св. Климент Охридски – 1858“, през последните няколко години участва и в постановки на държавната старозагорска опера. Още преди провеждането на конкурса са отпаднали всички други кандидатури за Старозагорския театър. Досегашният директор Ивелин Керанов не е подавал документи.

Без избран директор е завършил конкурсът за Драматично-куклен театър – Враца.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg