Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Теди Москов: У нас властта е зависима от простака

Кортенска написа книга за мен, която не съм чел, а и съм ѝ забранил да посещава мои представления

"Александър Морфов е „послушник” на определен вид театрални представления, които друг не може да прави в България. А въпросната Кортенска нека посочи спектакъла му, обслужващ която и да било власт", казва Теди Москов. - Теди Москов: У нас властта е зависима от простака

"Александър Морфов е „послушник” на определен вид театрални представления, които друг не може да прави в България. А въпросната Кортенска нека посочи спектакъла му, обслужващ която и да било власт", казва Теди Москов.

– Протестът на Александър Морфов като че ли бе разчетен единствено от своите, от хъшовете, от актьорите, от интелектуалците… Защо неговата и вашата съпротива срещу простотията на върха на държавата изглежда ексцентрична за обикновените българи?

– Морфов е емблематична фигура за българския театър, такива фигури винаги са ексцентрични. А обикновените българи смятат, че артистите си живеят живота безгрижно в шеги и закачки. „К’во пък искат тия!”

Кортенска мрази, за да излезе от анонимност

– Морфов е срещу Патриотичния фронт и биневщината в културата, но и срещу него има фронт. Защо Мирослава Кортенска не зае неговата страна в битката на културата срещу простотията във властта, а търси корист в поведението му?

– „На Кортенския фронт нищо ново”! Тя мрази единствено, за да излезе от анонимност. С „оперетна“ омраза към някого привлича внимание към себе си.

– Тя твърди, че Народният театър не е знаме на творчеството, а хранилка за послушниците на всяко управление. Морфов ви е кумец, вероятно знаете на кого е „послушник“, кажете?

– Александър Морфов е „послушник” на определен вид театрални представления, които друг не може да прави в България. А въпросната Кортенска нека посочи спектакъла му, обслужващ която и да било власт. Аз лично не виждам такъв. А и властта май не го е видяла.

– Навремето не бяхте ли близки с Мирослава Кортенска? Когато лежахте в кома в Германия, тя дори събираше пари за вашето лечение…

– Тя писа книга за мен, която не съм чел, а и съм й забранил да посещава мои представления. Да не „извисяваме” разговора до Кортенска!

Когато някой не разбира някого,
вината винаги е взаимна

– Театърът като че ли не е остров на блажените, а микросвят на обществото, обладано в последно време от злъч и омраза, които излива във фейсбук, г-н Москов?

– Да се казва „театърът” е както да се казва „народът”. Има различни видове театър, които нямат нищо общо помежду си. А и да се отъждествява фейсбук с общество ми си струва неуместно.

– Някои от актьорите признават, че сами сте си заслужили културата да бъде заметена под килима. Така ли е?

– Трябва да проведа личен разговор с такива колеги, за да разбера аргументите им.

– Казват, че театърът е надеждата на отчаяния човек, но народът като че ли не ви разбира. Чувствате ли вина за това?

– Когато някой не разбира някого, вината винаги е взаимна! А коя точно група от народа не ни разбира? Защото има доста хора, които ни разбират.

– Във Франция артистите се надигнаха срещу идеологията на търговската печалба в изкуството. Надявате ли се високата култура у нас да получи защита на държавно ниво срещу заразата на комерса?

– Крайно време е! Само че кой ще се нагърби да измери височината на културата?

Предишна страница 1 2 3Следваща страница

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах