Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Трима лауреати на награди спорят за „Елиас Канети“

Шестима мъже и една жена са кандидати за наградата „Елиас Канети“. - Трима лауреати на награди спорят за „Елиас Канети“

Шестима мъже и една жена са кандидати за наградата „Елиас Канети“.

Шестима мъже и една жена са авторите, номинирани тази година за националната литературна награда „Елиас Канети“. Сред тях са вече отличавани с други престижни отличия романи – на Христо Карастоянов, Чавдар Ценов, Емилия Дворянова. Изненадващо, тази година номинации в раздел „Драматургия“ не са излъчени.

Сред седемте кандидати за отличието, което се връчва на всеки две години в Русе, са романът на Христо Карастоянов, който има наградата „Хеликон“ от 2014 г.; Чавдар Ценов с „Отклонения наесен“, която спечели „Христо Г. Данов“ по-рано тази година; както и носителят на приза за роман на годината на Фонд „13 века България“ Емилия Дворянова – с „При входа на морето“.

Освен това други две книги, които често бяха номинирани за тазгодишните отличия, а някои от тях са кандидати и за „Хеликон“ 2015, също спорят за „Елиас Канети“ – „Лисицата“ на Галин Никифоров, както и „Разглобено лято“ на Людмил Тодоров. Никифоров вече е печелил наградата – с романа си „Къщата на клоуните“ през 2011 г.

Дебютна книга, но не на новак в литературата, също е сред номинациите – „Спомен за вода. Dm“ на литературния историк от Великотърновския университет проф. Иван Станков. Сред кандидатите е и Явор Цанев със сборника си разкази „Вино за мъртвите“.

Журито заседава в състав: председател проф. дфн Милена Кирова, зам.-председател проф. дфн Пенка Ангелова (Председател на МД „Елиас Канети“) и членове: доц. д-р Борис Минков (литературен критик), проф. дфн Виолета Дечева (театровед), Ивайла Александрова (писател и носител на НЛН „Елиас Канети“ 2009), Владислав Атанасов (представител на ПККРВ при ОбС – Русе) и д-р Мая Ангелова от РУ „А. Кънчев“.

Тазгодишният носител на НЛН „Елиас Канети“ за 2015 г. ще бъде обявен на 30 октомври от 18 ч. в зала „Европа“ на Доходно здание, на специална церемония, организирана от Община Русе.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90