Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Църковен съд в Русия за свещеници, които допускат зараза с коронавирус

Много свещеници, монаси и монахини, както и администрацията на РПЦ, се оказаха с COVID-19

Богослуженията засега ще се провеждат при затворени врати до второ нареждане на патриарх Кирил. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Църковен съд в Русия за свещеници, които допускат зараза с коронавирус

Богослуженията засега ще се провеждат при затворени врати до второ нареждане на патриарх Кирил. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Свещеници от руската църква ще бъдат изправяни пред църковен съд, ако са допуснали заразяване на вярващи, се казва в разпореждане на руския патриарх Кирил, цитирано от информационните агенции ТАСС и „Риа Новости“.

Патриархът установява нова категория в Църквата „отговорност на свещенослужители“ за неспазване на указания, насочени към противодействие на епидемията от COVID-19.

„За съжаление, в началните етапи от разпространението на инфекцията не всички я приеха като сериозна заплаха и игнорираха предупрежденията на лекарите и висшите църковни сановници. В някои манастири и храмове това доведе до много случаи на заразяване“, се казва в съобщението на работната група към Патриаршията.

В сайта на руския синод е публикуван пълният текст на разпореждането на Кирил, в което се казва още, че в случаите, когато неспазването на разпорежданията се стигне до заразяване на хора с последваща смърт по тази причина, виновният свещеник ще бъде привлечен към църковен съд, а в някои случаи – към църковно-административна отговорност.

Същевременно руската патриаршия вярва, че дори при риск от заразяване, свещениците са длъжни да изпълняват своята клетва и да извършват богослужения при спазване на разпорежданията, както и да посещават вярващи за причастие в домовете им и в болниците, но при спазване на всички необходими мерки за предотвратяване на зараза.

Тези дни стана ясно, че епидемията е обхванала руската църква и много свещеници, монаси и монахини, както и администрацията на РПЦ са болни от коронавирус.

Ректорът на Московската духовна академия, където има 52-ма заразени и 9 хоспитализирани свещеници, направи изявление, в което казва, че е възникнало разделение сред вярващите заради затварянето на храмовете по време на пандемията. Епископ Питирим твърди, че именно по настояване на „разгорещена тълпа“ вярващи е било разрешено да бъде отворена Троице-Сергиевата лавра по време на Страстната седмица и в деня на Възкресение, което е предизвикало заболяването на свещениците.

„Тези, които искаха на всяка цена да влязат в храма, трябва да признаят, че не са били прави, че не им е достигнала безкористна любов към Бог и състрадателна любов към ближния“, казва в съобщението си ректорът на Духовната академия.

Междувременно стана ясно, че няколко монахини от манастир в Нижегородска област също са заразени с коронавирус и тяхната обител е поставена под карантина.

На 21 април от коронавирус почина протойерей Александър Агейкин, който се е заразил от посетители в Богоявленския катедрален събор в Елохово преди затварянето на църквите със заповед на патриарха.

Руската патриаршия уверява, че вече се правят планове как поетапно да се възстанови църковният живот в обичайната му форма, но за целта трябва да се установи подобрение в санитарно-епидемиологичната обстановка в Руската православна църква.

Богослуженията засега ще се провеждат при затворени врати до второ нареждане.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах