POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Веселин Плачков отново като Левски

Актьорът участва в биографичен филм за Апостола с холографски изображения в Националната галерия. Музеят за история на София показва дневника на хаджи Боне Петров с описание на дейността на Левски

Веселин Плачков като Апостола в „Дякон Левски” на Максим Генчев - Веселин Плачков отново като Левски

Веселин Плачков като Апостола в „Дякон Левски” на Максим Генчев

Веселин Плачков, въплътил Васил Левски във филма на Максим Генчев, ще се върне към образа на Апостола в нова продукция. Актьорът участва в мултимедийна експозиция в Националната галерия, където предстоят прожекции на филм с холографски триизмерни изображения по повод 150-годишната от обесването на Левски. 

„Изповедта на Левски“ ще може да се гледа в новата зала на „Квадрат 500“ (вход от бул. „Васил Левски“ 95). Входът е свободен. Достъпът за публиката може да се осъществи дори без билет за постоянната експозиция.

Продукцията с продължителност 14 минути ще се прожектира на мащабна видеостена. Чрез холографска технология се пресъздава съдебният процес срещу Апостола на свободата. Включени са и важни моменти от живота на Васил Левски; обстановката и атмосферата са маркирани от характерни за времето костюми и реквизит.

Проектът е с продуцент Иво Милев и режисьор Димитър Гочев и е насочен към по-младата публика. Създаден е от Националната галерия и Общобългарския комитет „Васил Левски“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с дарения от Фондация „Лъчезар Цоцорков“, „Кауфланд България“ ЕООД, „Аурубис България“ АД, „Вазовски машиностроителни заводи“ АД – Сопот и стотици родолюбиви българи, посочват от Националната галерия.

В залата, където ще се прожектира филмът, ще бъде достъпна литература за Левски, ще се предлагат и сувенири. Плановете са „Изповедта на Левски“ да остане като част от постоянната експозиция на Националната галерия и вероятно да се включи в учебните програми на Министерство на образованието.

Васил Левски в София и Софийско

Междувременно Регионалният исторически музей също планира да отбележи 150-годишнината от обесването на Левски със специална изложба. Мрежата от революционни комитети на територията на София и близките околности е темата на експозицията „Васил Левски в София и Софийско. 150 години памет и безсмъртие“, подредена в галерийното пространство при Триъгълната кула на Сердика (бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16). Изложбата ще бъде открита на 16 февруари от 18 ч.

Изложбата описва дейността на Васил Левски по изграждането и укрепването на мрежата от революционни комитети на територията на София и близките околности. Включени са подробности за обиколките на Левски в София, произтичащите от това контакти и съвместната му работа с именити местни възрожденски дейци, сред които софийските книжари като част от неговите сподвижници.

Ще бъдат представени автентични документални свидетелства и предмети от епохата като дневникът на хаджи Боне Петров, пълномощно за работа на частните революционни комитети в страната, лични вещи на съратници на Левски, пищов кремъклия със сребърен обков, револвер на Георги Стоицев – Абаджията и др. Дневникът на Боне Петров, един от най-важните артефакти в колекцията, е воден собственоръчно в периода 1853 – 1894 г. Оригиналът съдържа 134 страници. В него се съдържат сведения за пребиваването на Васил Левски в София, които са в подкрепа на устните данни и записите в личното му тефтерче.

Дневникът на Боне Петров. Изображение: Регионален исторически музей – София

Контекстът на изложбата се допълва от факти от проведения от османските власти съдебен процес срещу българския революционер и последвалата присъда.

Темата за паметта е в основата на изложбата. Предадена е чрез произведения на изобразителното изкуство, печатни творби, пощенски марки и карти, проекти и образци на монети и банкноти с лика на Левски или изображения на посветени на него паметни места.

По повод 150 години от обесването на Васил Левски по време на изложбата ще бъде валидирана нова пощенска марка. Това ще се случи на 17 февруари от 11 ч.

Експозицията може да се разгледа до 21 май. Осъществява се с партньорството на Българската народна банка, Министерството на транспорта и съобщенията, Националния литературен музей, проф. Пламен Вълчев, частната галерия „Лоранъ“, Софийската градска художествена галерия и Държавната агенция „Архиви“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС