Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Защо Борис Трети не е българският Шиндлер

Израел неслучайно не му дава звание „праведник на света“. Такива са Димитър Пешев, митрополитите Стефан и Кирил, както и други, почти неизвестни на широката общественост имена

Борис Трети е бил обявен за отговорен за смъртта на близо 12000 евреи. Поради тази причина Върховният съд на Израел е наредил махането на всякакви мемориални знаци в негова чест.  - Защо Борис Трети не е българският Шиндлер

Борис Трети е бил обявен за отговорен за смъртта на близо 12000 евреи. Поради тази причина Върховният съд на Израел е наредил махането на всякакви мемориални знаци в негова чест.

Симеон Сакскобургготски дал интервю по CNN, в което обявява баща си за българския Шиндлер и спасител на евреите. Чакал Израел да му дадат звание „праведник на света“.

Чудя се как един възрастен човек като Симеон може така да лъже публично. В интервюто му има следните лъжи:

1. България била окупирана от нацистите.

Не е вярно – България е била съюзник на нацистка Германия;

2. Македония и Северна Гърция били с немски войски.

Не е вярно, там са били български войски и цялата администрация, включително кметове, банкови служители, учители и свещеници са били българи;

3. Баща му бил скрил евреите в трудови лагери.

Това е толкова нелепо, колкото да кажем, че комунистите са скрили опозицията в Белене, за да не ги намерят руснаците;

4. Майка му издействала паспорти за евреи.

Няма нито един регистриран случай. Паспорти за евреи издава испанският посланик Хулио Паленсиа, заради което е обявен за персона нон грата и изгонен от България през юни 1943 г.;

5. Нацистката администрация била изпратила евреите от окупираните Македония и Гърция в Треблинка;

Това е скандално невярно. Те са изпратени от българската администрация с вагони на БДЖ. Там загиват всички;

6. Специална комисия в Израел отдавна се е произнесла за ролята на Борис Трети (комисията е била съставена от професори от Йерусалимския университет и от „Яд Вашем“, докладът е на разположение за който се интересува).

Той е бил обявен за отговорен за смъртта на близо 12 хил. евреи. Поради тази причина Върховният съд на Израел е наредил махането на всякакви мемориални знаци в негова чест. Същата комисия е обявила за „праведници на света“ 20 достойни българи, между които Димитър Пешев, митрополитите Стефан и Кирил и други, почти неизвестни на широката общественост имена, които трябва да бъдат публично прокламирани, а не Борис Трети.

От всичко казано от Сакскобургготски става ясно, че просто семейството има неспокойна съвест. Не се сърдя на Симеон (от моето семейство 58 души са загинали в Треблинка, където са изпратени от българските власти), но той може да разреши този въпрос много просто: едно извинение от името на семейството, а не да търси CNN, за да разпространява лъжи, които разбира се официално ще бъдат опровергани.


Бел. ред. – коментарът е от Фейсбук, публикуваме го с разрешението на авторката. 

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах