Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Жерар Депардийо ще играе Леонид Брежнев

Филмът „Пражка пролет” е посветен на събитията в Чехословакия от 1968-а

Депардийо ще въплъти Брежнеж, изиграл ключова роля в Пражката пролет. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Жерар Депардийо ще играе Леонид Брежнев

Депардийо ще въплъти Брежнеж, изиграл ключова роля в Пражката пролет. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Актьорът Жерар Депардийо ще изиграе съветския политически лидер Леонид Брежнев – генерален секретар на ЦК КПСС и председател на президиума на Върховния Съвет на СССР – във филма „Пражка пролет” на хърватския режисьор Лордан Зафранович. Известният френски актьор с руски паспорт вече е приел предложението, съобщи продуцентът на филма Андрей Антонио Лека в ефира на радио „Frekvence 1“.

Сюжетът ще бъде посветен на събитията в Чехословакия от 1968 г., известни като Пражката пролет, и ще разкаже за лидера на Чехословашката комунистическа партия Александър Дубчек, започнал социални и политически реформи в страната. Начело с Леонид Брежнев, ръководителите и на други социалистически страни, видяха в реформите заплаха за целия социалистически блок. В резултат на 21 август 1968 г. СССР, Германската демократична република, Полша, Унгария и България влязоха с войски в Чехословакия.

„Подписахме споразумение с г-н Депардийо. През септември ще се срещнем с него и екипа му в Париж и ще обсъдим подробностите за снимките на филма“, каза продуцентът.

Лека добави, че за главната роля – на Александър Дубчек, е поканен „световно известен актьор“, но той все още не е потвърдил съгласието си. Бюджетът на филма ще бъде повече от 10 милиона евро, а излизането му на екран се планира не по-рано от 2022 година. Засега е завършена само първата част от сценария, целият се очаква да бъде готов след няколко месеца. Филмът ще бъде заснет от словашкото филмово студио „Leca Production“.

Америка за България

Съвсем наскоро бе съобщено, че руският режисьор Станислав Лебедев възнамерява да предложи на Депардийо да изиграе Лев Толстой. Преди месец френски медии писаха, че Депардийо е приел ролята на полицай от Сан Тропе в нова комедия на Никола Бенаму.

Вижте още: УЧАСТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ В СМАЗВАНЕТО НА ПРАЖКАТА ПРОЛЕТ

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg