Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Жерар Депардийо ще играе Леонид Брежнев

Филмът „Пражка пролет” е посветен на събитията в Чехословакия от 1968-а

Депардийо ще въплъти Брежнеж, изиграл ключова роля в Пражката пролет. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Жерар Депардийо ще играе Леонид Брежнев

Депардийо ще въплъти Брежнеж, изиграл ключова роля в Пражката пролет. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Актьорът Жерар Депардийо ще изиграе съветския политически лидер Леонид Брежнев – генерален секретар на ЦК КПСС и председател на президиума на Върховния Съвет на СССР – във филма „Пражка пролет” на хърватския режисьор Лордан Зафранович. Известният френски актьор с руски паспорт вече е приел предложението, съобщи продуцентът на филма Андрей Антонио Лека в ефира на радио „Frekvence 1“.

Сюжетът ще бъде посветен на събитията в Чехословакия от 1968 г., известни като Пражката пролет, и ще разкаже за лидера на Чехословашката комунистическа партия Александър Дубчек, започнал социални и политически реформи в страната. Начело с Леонид Брежнев, ръководителите и на други социалистически страни, видяха в реформите заплаха за целия социалистически блок. В резултат на 21 август 1968 г. СССР, Германската демократична република, Полша, Унгария и България влязоха с войски в Чехословакия.

„Подписахме споразумение с г-н Депардийо. През септември ще се срещнем с него и екипа му в Париж и ще обсъдим подробностите за снимките на филма“, каза продуцентът.

Лека добави, че за главната роля – на Александър Дубчек, е поканен „световно известен актьор“, но той все още не е потвърдил съгласието си. Бюджетът на филма ще бъде повече от 10 милиона евро, а излизането му на екран се планира не по-рано от 2022 година. Засега е завършена само първата част от сценария, целият се очаква да бъде готов след няколко месеца. Филмът ще бъде заснет от словашкото филмово студио „Leca Production“.

Съвсем наскоро бе съобщено, че руският режисьор Станислав Лебедев възнамерява да предложи на Депардийо да изиграе Лев Толстой. Преди месец френски медии писаха, че Депардийо е приел ролята на полицай от Сан Тропе в нова комедия на Никола Бенаму.

Вижте още: УЧАСТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ В СМАЗВАНЕТО НА ПРАЖКАТА ПРОЛЕТ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах