Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Животът в тоталитарната система, пробван на кино от доброволци

Руският режисьор Иля Хржановски ще представи филм от проекта си „Дау“ на „София филм фест“

Кадър от „Дау. Наташа“ - Животът в тоталитарната система, пробван на кино от доброволци

Кадър от „Дау. Наташа“

Руският режисьор Иля Хржановски, създателят на експеримента с тоталитаризма „Дау“, ще пристигне в София през септември, за да представи филма „Дау. Наташа“. Проектът му от 13 филма е посветен на живота на съветския физик и лауреат на Нобелова награда Лев Ландау (1908 – 1968). В него доброволци, предимно непрофесионални актьори, загърбват съвремието и се подлагат на експеримента как се живее в системата на тоталитаризма, като се съгласяват камерата на Хржановски да е постоянен наблюдател.

Идеята на „Дау“ е да се представи в достоверна художествена форма тоталитарния режим в Съветския съюз през Сталинските години и след тях. Мултимедийният проект е сниман в продължение на 10 години без прекъсване, 24 часа в денонощието, в сграда в Харков, наречена „Институтът“, изцяло преобразена в духа на епохата. Проектът, може би най-амбициозното начинания в съвременната киноистория, носи името на тогава свръхсекретния научен институт на проф. Ландау.

Във филмите участват стотици доброволци, които се потапят в духа на епохата. Всеки детайл от живота им подлежи на заснемане, включват се дори Марина Абрамович, оперният и театрален режисьор Питър Селърс, перуанският шаман Гийермо Аривало Валера и още много други.

Вижте още: АКО КОМУНИЗМЪТ БЕ ПРОБВАН ПЪРВО НА КИНО (ВИДЕО)

Филмите са реализирани с радикален киноезик на ръба между игралното и документалното кино, почти без професионални актьори, като за част от ролите са ангажирани действителни учени – професори и дори един бивш следовател от КГБ, който играе себе си. Заснети са повече от 700 часа материал на 35 мм лента.

„Дау. Наташа“ представя само част от материала по проекта. Действието се развива около Наташа и Олга, които работят в столовата на тайния съветски изследователски институт. Това е сърцето на вселената „Дау“, където идват всички: служители на института, учени и чуждестранни гости, сред които французинът Люк Биге. Наташа и Олга водят дълги разговори за любовта, които често прерастват в спорове. Въпреки скептицизма си, първата започва връзка с него. Тогава се намесва тайната служба, ръководена от Владимир Ажипо.

Филмът ще бъде представен в програмата на есенното издание на 25-ия „София филм фест“ лично от неговия автор Иля Хржановски, който беше член на Международното жури на фестивала в пролетното му издание през март тази година. Прожекцията е на 16 септември. Преди това „Дау. Наташа“ бе селектиран в основния конкурс на миналогодишното издание на „Берлинале“ и си тръгна със „Сребърна мечка“ за операторското майсторство на Юрген Юргес.

Хржановски е роден на 11 август 1975 г. в Москва. Завършва режисура в Института по кинематография „Герасимов“. Първият му сериозен международен успех идва с филма „4“ през 2005 г. Бунтарски и иновативен за руското кино, той му носи международно признание и отличия от фестивалите в Ротердам (голямата награда „Тигър“), Анталия, Атина, Буенос Айрес, Сочи, Трансилвания и др., както и номинация за Европейските филмови награди.

Есенното издание на „София филм фест“ започва на 14 септември на открито – на сцената на „София съмър фест“. За откриващ филм е избран „Брайтън 4“ на Леван Когуашвили, който има и български копродуцент.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90