Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Знамената на промяната ще се веят пред НДК

Художникът Правдолюб Иванов окачи на пилоните прозрачни флагове, лишени от символика и хералдика

Правдолюб Иванов пред инсталацията си „Свободни знамена“. Снимка: Владимир Томашевич - Знамената на промяната ще се веят пред НДК

Правдолюб Иванов пред инсталацията си „Свободни знамена“. Снимка: Владимир Томашевич

„Знамената на промяната“ ще окачи на Пилоните пред НДК художникът Правдолюб Иванов. По негова идея в продължение на месец художници ще преобразяват емблематичното пространство пред Двореца – любимо място за срещи на софиянци – като му дадат нов смисъл. Проектът, озаглавен „Форми, изкуство в публична среда“, ще се осъществи между 23 септември и 29 октомври 2020 г.

Пръв Правдолюб Иванов ще осъществи своята инсталация „Свободни знамена“ – прозрачни, лишени от символика и хералдика флагове, които да се веят на пилоните. Това произведение е контрапункт на друга негова работа – „Територии“, реализирана през 1997 г. – знамена, сковани от изсъхнала пръст.

„Свободните знамена” са изработени от модифициран материал, запазил своята лекота и прозрачност, въпреки гигантския размер. Празните правоъгълници, издигнати на трите гигантски пилона и носени от вятъра, очакват да бъдат запълнени от любопитството и фантазията на минувачите и гостите на НДК, отбелязва Иванов.

Инсталацията „Свободни знамена“ е първата от серия идеи, които ще преобразят пространството пред НДК. Снимка: Владимир Томашевич

Пилоните на НДК предлагат възможност тези стожери от миналото да бъдат погледнати под друга форма – не като пилони, известяващи смяната на управлението, а като изкуство. Идеите на художниците ще провокират въображението на минувачите като отвор в пространството, през което може да погледнем и да си представим нови светове и посоки, казва Иванов.

Проектът „Форми, изкуство в публична среда“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2020 от фондация „Мусиз“, в партньорство с Австрийско посолство и Национален дворец на културата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах