Знамената на промяната ще се веят пред НДК

Художникът Правдолюб Иванов окачи на пилоните прозрачни флагове, лишени от символика и хералдика

Правдолюб Иванов пред инсталацията си „Свободни знамена“. Снимка: Владимир Томашевич - Знамената на промяната ще се веят пред НДК

Правдолюб Иванов пред инсталацията си „Свободни знамена“. Снимка: Владимир Томашевич

„Знамената на промяната“ ще окачи на Пилоните пред НДК художникът Правдолюб Иванов. По негова идея в продължение на месец художници ще преобразяват емблематичното пространство пред Двореца – любимо място за срещи на софиянци – като му дадат нов смисъл. Проектът, озаглавен „Форми, изкуство в публична среда“, ще се осъществи между 23 септември и 29 октомври 2020 г.

Пръв Правдолюб Иванов ще осъществи своята инсталация „Свободни знамена“ – прозрачни, лишени от символика и хералдика флагове, които да се веят на пилоните. Това произведение е контрапункт на друга негова работа – „Територии“, реализирана през 1997 г. – знамена, сковани от изсъхнала пръст.

„Свободните знамена” са изработени от модифициран материал, запазил своята лекота и прозрачност, въпреки гигантския размер. Празните правоъгълници, издигнати на трите гигантски пилона и носени от вятъра, очакват да бъдат запълнени от любопитството и фантазията на минувачите и гостите на НДК, отбелязва Иванов.

Инсталацията „Свободни знамена“ е първата от серия идеи, които ще преобразят пространството пред НДК. Снимка: Владимир Томашевич

Пилоните на НДК предлагат възможност тези стожери от миналото да бъдат погледнати под друга форма – не като пилони, известяващи смяната на управлението, а като изкуство. Идеите на художниците ще провокират въображението на минувачите като отвор в пространството, през което може да погледнем и да си представим нови светове и посоки, казва Иванов.

Америка за България

Проектът „Форми, изкуство в публична среда“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2020 от фондация „Мусиз“, в партньорство с Австрийско посолство и Национален дворец на културата.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах