VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Халваджиян за Рашидов: Сгреши, но е най-добрият културен министър

В България е голям грях да си успял, кадърен, известен и пази Боже, богат. Няма значение колко добро си направил. Една грешка и те изяждаме, казва тв продуцентът

„Вежди сгреши с този „съвет“. После каза, че е постъпил емоционално и се извини. Сигурно и аз ще постъпя емоционално, ако постоянно някой ме залива с помия“, казва Магърдич Халваджиян. Снимка: Емил Георгиев - Халваджиян за Рашидов: Сгреши, но е най-добрият културен министър

„Вежди сгреши с този „съвет“. После каза, че е постъпил емоционално и се извини. Сигурно и аз ще постъпя емоционално, ако постоянно някой ме залива с помия“, казва Магърдич Халваджиян. Снимка: Емил Георгиев

Вежди Рашидов получи неочаквана подкрепа от телевизионния продуцент Магърдич Халваджиян в казуса с правото на отговор, поискано от министъра на културата в БНТ – в което отправи заплаха към журналиста Георги Ангелов. Скулпторът се извини, но десетки интелектуалци не се отказват от искането за оставката му.

Магърдич Халваджиян, чийто син участва в протестите срещу Рашидов, твърди в изявление във Фейсбук, че фронтът срещу министъра е от лошотия:

„Дори когато беше жертва и загуби парите си в КТБ, пак го дъвчеха. Няма милост! Лоши хора сме.“

Продуцентът на „Господари на ефира“, които преди време Рашидов се канеше да съди заради грешката си за рожденото място на Иван Вазов, осмяна в предаването, казва, че трябва да се критикува – но и да се отбелязва и положителното, което свършено. Нещо повече, Халваджиян го обявява за „може би най-добрия културен министър в новата ни история“.

Предлагаме ви пълния текст на Магърдич Халваджиян:

„Ех, изядоха го този Вежди! Всички го изядоха. Дори когато беше жертва и загуби парите си в КТБ, пак го дъвчеха. Няма милост! Лоши хора сме. Страдахме за случайните и неизвестни вложители в банката, но плюехме известните, които загубиха парите си. Дори за Васил Найденов четох потресаващи глупости. В България е много голям грях да си успял, кадърен, известен и пази Боже, богат. Срам! Няма значение колко добро си направил. Една грешка и те изяждаме! Нация, която има поговорка „Всяко чудо за три дни“, явно няма памет. Нито за доброто, нито за лошото.

Преди 20 години пеехме „45 години стигат“, а днес посрещаме мотористи, веещи червени знамена (със сърп и чук) с хляб и сол. Нищо, че 45 години ни казваха, че сме равни, а крадяха като побеснели. Нищо, че те решаваха кое е добро за нас. Нищо, че другомислещите лежаха по затворите. Явно за нашата нация е по-важно да има салам в хладилника, от колкото да е свободна. Да, в една демократична държава министър не може да си позволи да „съветва“ журналист. Факт. Но има и други факти. 70 процента от журналистите в България доста ултимативно и ежедневно ги „съветват“ какво и срещу кого да пишат. Не е случайно последното ни място по свобода на словото в ЕС. Къса памет и псевдо-демокрация! Вежди сгреши с този „съвет“. После каза, че е постъпил емоционално и се извини. Сигурно и аз ще постъпя емоционално, ако постоянно някой ме залива с помия. Сигурно и всеки нормален човек ще си изпусне нервите. Проблемът е само, че Вежди заема много висок пост в държавата и позицията не му позволява да е емоционален. Трябва да е хладнокръвен. А това е много трудна задача за човек на изкуството.

И за да не ме разбере някой грешно, ще уточня, че работата на министрите трябва да се гледа под лупа. Трябва да се критикува. Трябва да се изисква. Трябва да им дишаме във врата. Трябва да ги разкатаваме, когато не правят нищо. Но трябва да се казват и хубавите неща! А Вежди направи много. Никой не говори за това. А Вежди е може би най-добрият културен министър в новата ни история.

Вече казах, че живеем в псевдо-демокрация. Псевдо е, защото всички мислят, че демокрацията е свободия. Правят и говорят каквото си искат, без страх от последствия. Бият ни, ако засечем някой с колата си. Псуват ни, ако си потърсим правата. Оклеветяват ни, ако станем неудобни на някого. Ограбват домовете ни, докато спим. И последствия, в повечето случаи, няма. Няма възмездие.

А ако се върна на казуса с Вежди, сигурно емоциите в този случай бяха грешка. Но пък чудесно го разбирам. Чух, че участник във въпросното предаване бил казал, че Вежди бил станал милионер, откакто е министър. Тоест Вежди е мошеник и крадец!? Ето за тази свободия в говоренето писах по-горе. Без доказателства и без поне един документ в ръката можеш да кажеш, че Вежди е Джак Изкормвача и в малките часове се разхожда по малките тъмни софийски улички с мачете в ръка. Прав е Вежди да е емоционален. Но с право на отговор не става, Вежди. Става със съд. Преди време Волен Сидеров наприказва подобни глупости по мой адрес. Нали е недосегаем?! Може да си говори, каквото иска! Осъдих го. На две инстанции.

Ще си позволя накрая да дам няколко съвета на Вежди:

Първо: Никога не „съветвай“ журналист. Дори когато си убеден, че си прав! Това не изглежда никак демократично;

Второ: Ако някой умишлено петни името ти, лъже или те клевети, не искай „право на отговор“, а веднага го съди. Темида може да е тежко болна, но все още е жива;

Трето: Пази си нервите и здравето. Никой няма да оцени това, което си направил, но всички ще се състезават да изтъкнат това, което не си успял да направиш. А ако направиш грешка, ще ти изтръгнат гръкляна и ще го показват за назидание, защото те никога не правят грешки :).

Бях си обещал да не изказвам мнения по различни казуси тук (бел. ред. – във Фейсбук), но творческата ми натура е прекалено емоционална. И колкото и да съветвам Вежди да не бъде емоционален, това явно е невъзможно. Емоциите ни правят хора. Без значение какъв пост заемаме.“


Всичко по темата:

„Рашидов и журналистите“

„Най-добрият министър в културата“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg