POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нейков и Рачков: Управлението на Рашидов е без аналог

„Мечките“ хвалят министъра за реформата в сценичните изкуства, за БГ Лувъра и за Ларгото

Димитър Рачков и Любомир Нейков в спектакъла „Вражалец“ на театрална формация „Мелпомена“. - Нейков и Рачков: Управлението на Рашидов е без аналог

Димитър Рачков и Любомир Нейков в спектакъла „Вражалец“ на театрална формация „Мелпомена“.

Още представители на „телевизионната култура“ излязоха в защита на Вежди Рашидов. Министърът на културата се оказа за пореден път в сложна ситуация – десетки интелектуалци поискаха оставката му след негово изявление. В случая капката, която преля чашата, бе „право на отговор“ на Рашидов в БНТ, в което той заплаши журналиста Георги Ангелов.

В позиция, публикувана във Фейсбук, министърът бе подкрепен първо от телевизионния продуцент Магърдич Халваджиян. Сега в отворено писмо го направиха и актьорите от театрална формация „Мелпомена“ – повечето от които са от т.нар. „мечки в театъра“. Нещо повече – в изявлението си те използват сходна формулировка за министъра на културата: Халваджиян го нарича „най-добрия културен министър“, а Любомир Нейков и Димитър Рачков – „най-успешния министър на културата в демократичната история на България“.

Вижте още: ХАЛВАДЖИЯН ЗА РАШИДОВ: СГРЕШИ, НО Е НАЙ-ДОБРИЯТ КУЛТУРЕН МИНИСТЪР

Акттьорите от „Мелпомена“ твърдят, че не са ползвали „дори половин стотинка държавни пари“, а „дейността на Министерство на културата под управлението на министър Рашидов е без аналог в последните 25 години“. Трупата се заявява на страната на министъра основно заради реформата в сеничните изкуства, а тя всъщност работи най-добре именно за „мечките“.

Представяме ви пълния текст от отвореното писмо на театрална формация „Мелпомена“:

„С настоящото писмо екипът на театрална формация „Мелпомена“, която не е взела или ползвала дори половин стотинка държавни пари, заявяваме своята подкрепа към министъра на културата г-н Вежди Рашидов и изразяваме несъгласието си с поредните опити да се дискредитира неговото име и стореното за развитието на българската култура от най-успешния министър на културата в демократичната история на България. Считаме, че дейността на Министерство на културата под управлението на Министър Рашидов е без аналог в последните 25 години.

В първия мандат на този министър беше направена голяма стъпка за реформа в българските културни институти. Освен по-справедливо заплащане за своя труд, хората на изкуството получиха възможност да работят в по-модерна съвременна база след модернизацията на сградния фонд на българските културни институти, която продължава и в неговия втори мандат днес. Именно благодарение на далновидното управление на държавните ресурси за култура и средствата от европейските фондове, днес първият професионален театър в България и едно от най-значимите културни средища у нас – Драматичният театър в Пловдив – е напълно обновен и механизиран след пожара преди три години. Изоставеният през 90-те години сграден фонд на МЕИ се превърна в съвременен музеен център – Българският Лувър. Десетки са театрите, училищата по изкуства и залите, както и паметниците на културата и археологията, които бяха ремонтирани, възстановени напълно и изградени по време на неговото управление в двата мандата, сред които некрополът под църквата „Света София” в столицата, Ларгото в София, новият музей „Национална галерия Квадрат 500“ и много други.

Цялостната му дейност е израз на непоклатимата му воля за популяризиране и опазване на българското културно наследство не само в България, но и навсякъде по света. Редом с най-великите художествени и исторически реликви от цял свят Лувърът „прие” уникалната експозиция „Епопея на тракийските царе”, с което България произведе събитие в културата със световно значение. Благодарение на персоналните усилия на Министър Рашидов, прекрачихме прага на Лувъра, не просто като съзерцатели на световната културата, но и като част от нея. Успех, какъвто не сме имали никога!

Предвид всички изложени факти, които са израз на една малка част от постигнатото от Министерство на културата, с настоящото писмо апелираме към обективна оценка и признание за добрите дела и постижения на г-н Вежди Рашидов в качеството му на министър на културатa през годините на неговото управление.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90