Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

„Авторитетът на българската нация“ защитен в проектозакон за киното

Промените в закона за киноиндустрията ще разместят пластовете в българското кино

Столичното кино „Люмиер“. Има голяма опасност салонът да изглежда така в праймтайма, ако бъде гласувана поправката в Закона за филмовата индустрия със задължение за 15% българско кино в активните часове. Снимка: НДК - „Авторитетът на българската нация“ защитен в проектозакон за киното

Столичното кино „Люмиер“. Има голяма опасност салонът да изглежда така в праймтайма, ако бъде гласувана поправката в Закона за филмовата индустрия със задължение за 15% българско кино в активните часове. Снимка: НДК

Съществени промени предвиждат законодателите в подготвяния за прегласуване Закон за филмовата индустрия (ЗФН). Последните проекти са от края на декември и вече тече активното им обществено обсъждане с ангажирано участие на творческите организации и гилдии. Основателно, защото законът предвиждат изменения дори в терминологията, свързана с киното. На промяна подлежат и правила, въведени едва преди година, в края на 2018-а.

Държавата няма да финансира аудио-визуални продукции, които „може да доведат до уронване авторитета на Република България или българската нация, насочени са срещу правовия ред или конституционните принципи“. Практически всяка по-остра социална тема, която показва недъзи на обществото, попада под забрана благодарение на това законово условие.

Промени има в почти всеки член и алинея на наскоро преработвания закон. Изменя се съставът на Националния съвет за кино (НСК) от 12 на 9 души. Художествените комисии в Националния филмов център (НФЦ), които одобряват кои проекти за игрално, документално и анимационно кино да получат финансиране, ще се състоят вече от 5, вместо от 9 членове, както беше досега. При това според проекта, в комисиите вече няма да има оператори, актьори и критици. Предвижда се да се състоят от двама режисьори, двама продуценти и един сценарист. Операторите, които са носители на авторско право според закона, са изключени от представителство във всички комисии към НФЦ. А там промените са много.

На първо място се премахва финансовата комисия, която досега имаше отговорността да преценява целесъобразността на бюджетите на база практическия опит на членовете ѝ. Според новия закон, това ще бъде решавано само от НФЦ и отговорност ще носи само директорът на центъра.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Променя се комисията за категоризация на филми, която преценява какви възрастови ограничения да се налагат при показа. В нея вече ще бъдат включени един педагог и двама кинокритици.

Създава се нова комисия, която ще оценява кои проекти за фестивали и културни прояви в областта на киното могат да получат държавно финансиране.

Всъщност, промените в закона предвиждат разширяване на обхвата на проектите, които могат да получат субсидия. Вече няма да се подпомага само кинопроизводството. Държавни пари от бюджета за кино ще получават фестивали, културни събития, предвидени са дори средства за реклама и промоция, а цяла нова точка обещава субсидии за обучение на кадри в киноиндустрията.

Без да е фиксирана сума, проектозаконът предвижда практическо увеличение на субсидията за кино. В предишния му вариант бе уточнено, че тя не може да бъде по-малка от сумата на средностатистическите бюджети за предходната година, съответно на 7 пълнометражни игрални филма, 14 пълнометражни документални филма и 160 минути анимация. Сега цифрите са променени съответно на 12 пълнометражни игрални филма, 22 пълнометражни документални филма и 250 минути анимация.

Новите правила узаконяват финансирането на така наречените „аудио-визуални продукти“. Въпреки че и филмите влизат в това определение, то според закона се отнася за творби, които се разпространяват по различен начин – чрез телевизия и интернет. Така се залага в перспектива възможността да се правят филми за стрийминг платформи и у нас.

Ограниченията за аудио-визуалните продукти обаче са много. На първо място изрично е казано, че произведението трябва „да бъде оценено като културен продукт въз основа на културни критерии, свързани с българско или европейско произведение, събития, герои и забележителности от историята и културата на България или Европа или с популяризирането българската или европейската етнокултурна идентичност и значими български или европейски ценности, включително чрез иновативни елементи“.

Забранява се финансирането на ситкоми и дневни драми, риалити програми, токшоута и спортни събития от бюджета за българско кино.

Промени се предвиждат и във функциите на някои от институциите. Според проектозакона, единствено Националният съвет за кино ще определя кой български филм да бъде номиниран за международни награди и кинофестивали.

Към НФЦ се създава разширен регистър за всички професии, свързани с киното. Ще се води регистър за режисьори, сценаристи, продуценти, художник-постановчици, дори и за кинокритици. За последните важи изискването през последните 5 години да имат най-малко 10 публикации в издания с профил „култура и изкуство“. Това прави регистрацията трудно изпълнима, защото тези издания почти липсват.

Промени се въвеждат и в правилата за киносалоните. Според проектозакона всеки киносалон трябва да отделя задължително 10% от общото си годишно време си за български филми, а най-малко 15 на сто от показваните български филми трябва да бъдат в най-гледаните пояси на кината.

Проектозаконът забранява на медийни компании да кандидатстват за филмопроизводство и филморазпространение. Така трябва да се стимулира работата на независимите продуценти, които могат да сключват договори за копродукции с големите телевизии.

Въвежда се изискване за задължително субтитриране на всички филми – български и дублирани, за да се улеснят хората с намален слух.

Първи реакции

В рамките на общественото обсъждане някои професионални организации вече изразиха отношението си към предвижданите промени в закона. Според „Филмаутор“, най-доброто решение в проекта е да не се дават субсидии на медии за производство на филми. От сдружението отбелязват, че обичайно във вътрешните кинокъщи на медиите не се плащат авторски права на техните носители.

Гилдията на режисьорите протестира срещу предвидените субсидии за телевизионни филми и настоява за различен състав на художествените комисии. Според тях в комисиите трябва да присъстват още оператор и кинокритик, задължително трима режисьори, като единият от тях трябва да бъде председател на комисията. Настояват за изрично изискване в закона за субсидия да кандидатстват само специалисти с образователен ценз по специалността. Но най-важното ограничение, което ще даде свеж полъх в киното според тях, трябва да бъде условието в една сесия един режисьор да може да кандидатства само с един филм.

Асоциацията на продуцентите иска да се фиксира годишната сума за субсидии в киноиндустрията и тя да е не по-малка от 20 млн. евро. Те настояват и да се въведе таван за финансирането на един филм, защото има риск европейски продуценти да изчерпят бюджета на българското кино.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3