Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

България ще иска от Северна Македония костите на Самуил? Те са в Гърция

Депутат от „Продължаваме промяната” публично поиска от Скопие реликви, които се намират в Атина

Венко Сабрутев, депутат от „Продължаваме промяната“ и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, постави невъзможно условие пред Северна Македония. Снимка: Стопкадър от БНТ - България ще иска от Северна Македония костите на Самуил? Те са в Гърция

Венко Сабрутев, депутат от „Продължаваме промяната“ и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, постави невъзможно условие пред Северна Македония. Снимка: Стопкадър от БНТ

Македония да върне костите на Самуил поиска в сутрешния блок на БНТ Венко Сабрутев, депутат от „Продължаваме промяната“ и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Той представи това искане като начин да се намери компромис при решаването на българо-македонските отношения, но уточни, че не е експерт по темата.

Всъщност Северна Македония не притежава костите на цар Самуил. През 1969 година гръцкият археолог професор Николаос Муцопулос прави разкопки в базиликата „Свети Ахил“ на едноименния остров в Малкото Преспанско езеро, което се намира между Гърция и Албания. В десния ѝ наос открива четири богати погребения, три от които ограбени още в Средновековието. Въпреки отсъствието на надписи, Муцопулос предполага, че това са гробовете на Самуил, племенника му и последен владетел на първото българско царство Иван Владислав, зет му Иван Владимир и сина му цар Гавраил Радомир.

Антропологичните изследвания на предполагаемите кости на Самуил показват, че мъжът е бил висок около 1,60 метра и е починал на приблизително 70 години. Антролопозите разкриват още, че лявата лакътна кост е била счупена и зараснала накриво под ъгъл 140°.

Днес тленните останки на българския цар се съхраняват във фонда на Атинския археологически музей. Миналата година Гърция декларира, че е готова да направи размяна за костите, ако получи няколко стари византийски ръкописа, които се намират в България.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах