VivaPay

Безплатен онлайн театър за рождения ден на Азарян

Младежкият театър излъчва един от последните му спектакли, „Три сестри“

Крикор Азарян (1934 - 2009). Снимка: Бистра Бошнакова - Безплатен онлайн театър за рождения ден на Азарян

Крикор Азарян (1934 - 2009). Снимка: Бистра Бошнакова

С безплатно представление ще бъде отбелязан рожденият ден на Крикор Азарян. На 15 март тази година се навършват 86 години от рождението на големия режисьор и Младежкият театър кани публиката на прожекция онлайн. Ще бъде показана телевизионна адаптация на един от майсторските му спектакли – „Три сестри“. Излъчването ще бъде в страницата на театъра във Фейсбук

„Крикор Азарян бе един от най-колоритните творци на театралната сцена, любим професор на поколения в НАТФИЗ – пишат колегите и приятелите му от Младежкия театър. – На 14 декември 2009-а Коко – както го наричаха малки и големи, изгуби битката с болестта. Ала като малцина други, той има куража да се сражава докрай – буквално до последнияси дъх Коко Азарян бе на сцената, за да завърши брилянтната си трилогия по Чехов – „Чайка“, „Три сестри“ и „Вишнева градина“ в три големи столични театъра.“

„Три сестри“ е от последните работи на Азарян, премиерата на спектакъла бе през 2008 г.

„Наистина посягам късно към този текст и една от причините е, че неговото съвършенство безкрайно задължава и ме респектира безкрайно – казва приживе режисьорът. – Другото е, че тук, в Младежкия театър, има трупа. Много важно е да можеш да работиш с актьори, които оптимално да пресъздадат точно този живот. И третото е творческата атмосфера, духът на съзидателност в този театър.“

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Станка Калчева (Олга), Койна Русева (Маша) и Яна Титова (Ирина) са сестрите на Андрей Прозоров (Цветан Даскалов). В другите роли са Силвия Лулчева, Малин Кръстев, Владимир Люцканов, Николай Урумов, Вежен Велчовски, Цветан Алексиев.

Художник на спектакъла е Марина Райчинова, музиката е на Румен Цонев. Режисьор на адаптацията е Дамян Петров.

„Вярваме, че в преломни дни като тези, които живеем, изкуството е упование – се казва в обръщение на Младежкия театър към неговите зрители. – Подготвили сме и други излъчвания, в които паметта за театъра е жива. Следете страницата ни във Фейсбук…“

Линкът към видеото ще бъде активен на 15 март в 14 ч. и ще бъде достъпен 48 часа. Но за да се почувстват като в театър, зрителите могат да си го пуснат точно в 19 ч., когато обичайно започват спектаклите в София.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg