Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Безплатен онлайн театър за рождения ден на Азарян

Младежкият театър излъчва един от последните му спектакли, „Три сестри“

Крикор Азарян (1934 - 2009). Снимка: Бистра Бошнакова - Безплатен онлайн театър за рождения ден на Азарян

Крикор Азарян (1934 - 2009). Снимка: Бистра Бошнакова

С безплатно представление ще бъде отбелязан рожденият ден на Крикор Азарян. На 15 март тази година се навършват 86 години от рождението на големия режисьор и Младежкият театър кани публиката на прожекция онлайн. Ще бъде показана телевизионна адаптация на един от майсторските му спектакли – „Три сестри“. Излъчването ще бъде в страницата на театъра във Фейсбук

„Крикор Азарян бе един от най-колоритните творци на театралната сцена, любим професор на поколения в НАТФИЗ – пишат колегите и приятелите му от Младежкия театър. – На 14 декември 2009-а Коко – както го наричаха малки и големи, изгуби битката с болестта. Ала като малцина други, той има куража да се сражава докрай – буквално до последнияси дъх Коко Азарян бе на сцената, за да завърши брилянтната си трилогия по Чехов – „Чайка“, „Три сестри“ и „Вишнева градина“ в три големи столични театъра.“

„Три сестри“ е от последните работи на Азарян, премиерата на спектакъла бе през 2008 г.

„Наистина посягам късно към този текст и една от причините е, че неговото съвършенство безкрайно задължава и ме респектира безкрайно – казва приживе режисьорът. – Другото е, че тук, в Младежкия театър, има трупа. Много важно е да можеш да работиш с актьори, които оптимално да пресъздадат точно този живот. И третото е творческата атмосфера, духът на съзидателност в този театър.“

Станка Калчева (Олга), Койна Русева (Маша) и Яна Титова (Ирина) са сестрите на Андрей Прозоров (Цветан Даскалов). В другите роли са Силвия Лулчева, Малин Кръстев, Владимир Люцканов, Николай Урумов, Вежен Велчовски, Цветан Алексиев.

Художник на спектакъла е Марина Райчинова, музиката е на Румен Цонев. Режисьор на адаптацията е Дамян Петров.

„Вярваме, че в преломни дни като тези, които живеем, изкуството е упование – се казва в обръщение на Младежкия театър към неговите зрители. – Подготвили сме и други излъчвания, в които паметта за театъра е жива. Следете страницата ни във Фейсбук…“

Линкът към видеото ще бъде активен на 15 март в 14 ч. и ще бъде достъпен 48 часа. Но за да се почувстват като в театър, зрителите могат да си го пуснат точно в 19 ч., когато обичайно започват спектаклите в София.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах