VivaPay

Безплатно онлайн: „Франкенщайн“, спектакълът „триумф“ на Дани Бойл

Британският национален театър предлага версиите на двама големи актьори - Бенедикт Къмбърбач и Джони Лий Милър - в две поредни вечери (видео, линк)

Бенедикт Къмбърбач и Джони Лий Милър споделят ролите на Чудовището и на Виктор Франкенщайн във „Франкенщайн“ на Дани Бойл. Снимка: Британски национален театър  - Безплатно онлайн: „Франкенщайн“, спектакълът „триумф“ на Дани Бойл

Бенедикт Къмбърбач и Джони Лий Милър споделят ролите на Чудовището и на Виктор Франкенщайн във „Франкенщайн“ на Дани Бойл. Снимка: Британски национален театър

„Франкенщайн“ на Дани Бойл с участието на Бенедикт Къмбърбач, както и „Антоний и Клеопатра“ с Ралф Файнс, са двете нови заглавия в онлайн афиша на Британския национален театър, съобщава „Гардиън“. Всеки четвъртък в продължение на цял месец театърът излъчва първокласни спектакли в Ютюб, сега публиката ще гледа „Франкенщайн“ в две поредни вечери – на 30 април и на 1 май, а „Антонийи и Клеопатра“ ще бъде достъпен на 7 май.

Миналия месец институцията даде начало на програма, която насърчи стоенето вкъщи – при това в компанията на най-висока класа театър. И всички представления се предлагат безплатно. Публиката вече гледа „Един слуга, двама господари“, „Джейн Еър“, „Островът на съкровищата“ и „Дванайсета нощ“.

Спектаклите са на английски и нямат субтитри на български език.

Вижте още: СПЕКТАКЛИ НА БРИТАНСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ТЕАТЪР БЕЗПЛАТНО ОНЛАЙН

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Франкенщайн“ е сценичната адаптация на Ник Диър по едноименния роман на Мери Шели. Постановката с режисьор Дани Бойл е от 2011 г. В двете главни роли – на Чудовището и на д-р Виктор Франкенщайн, влизат Бенедикт Къмбърбач и Джони Лий Милър. Двамата сменят образите на ротационен принцип за различните вечери. Ценителите ще получат изключителния шанс да видят актьорите и в двете роли, тъй като театърът пуска и двата варианта на спектакъла.

Актьорите се допълват, вместо да се състезават един с друг – пише в ревюто си театралният критик на „Гардиън“ Майкъл Билингтън. – Продукцията на Бойл е триумф на бравурата.“

На 7 май в програмата е „Антоний и Клеопатра“, епична продукция на Саймън Гудуин от 2018 г., която миналата година гледахме на голям екран в София. От същия режисьор българската публика може би познава още „Любовни стратегии“, „Дванайсета нощ“ и „Човек и свръхчовек“, представени в рамките на „NT Live“.

Сюжетът, разказан в 3 часа и 40 минути, ни връща в периода след смъртта на Цезар. Рим е управляван от генерал Марк Антоний и другарите му – защитници на Вечния град. Но в близост до разлюляната от брожения империя се заражда нова трагедия: любовта между египетската царица Клеопатра и Марк Антоний. В съдбоносната борба между любовта и дълга, страстта се превръща в катализатор на войната.

В главните роли в спектекъла влизат Ралф Файнс и София Оконедо, отличени от „Evening Standard“ за най-добро актьорско изпълнение.

Освен седмичните си излъчвания, театърът предлага още и месечна онлайн викторина, съдържаща въпроси не само за театър, но още за спорт, история… В ролята на водещи ще бъдат обичани актьори – първото издание на куиза на 27 април ще водят Хелън Мирън, Иън Маккелън, Лени Хенри и Лесли Манвил.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg