Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Брачна история“: красив и опустошителен поглед над един развод

С шест номинации за „Златен глобус“ новият филм на Ноа Баумбах е сред спряганите за „Оскар“ (видео)

Критиците изтъкват добрата актьорска игра на Адам Драйвър и Скарлет Йохансон в „Брачна история“ на Ноа Баумбах. Снимка: „Нетфликс“ - „Брачна история“: красив и опустошителен поглед над един развод

Критиците изтъкват добрата актьорска игра на Адам Драйвър и Скарлет Йохансон в „Брачна история“ на Ноа Баумбах. Снимка: „Нетфликс“

„Брачна история“, най-новият филм на Ноа Баумбах, получи шест номинации за „Златен глобус“ и е едно от заглавията на 2019 г., често спрягани от критиците за „Оскар“. Макар и продуциран от стрийминг платформата „Нетфликс“, продукцията с участието на Адам Драйвър и Скарлет Йохансон бързо спечели специалистите на своя страна.

Чарли (Драйвър) и Никол (Йохансон) са хора от театъра – той режисьор, а тя актриса. Развеждат се по взаимно съгласие, което протича с известни колизии – особено за 8-годишния им син Хенри.

Около филма тече спор за жанра му – едни го определят за комедия, а други за драма. Но независимо от това филмът на „Нетфликс“ има отличен зрителски рейтинг от 8,2 от 10 и се радва на рядко срещания резултат от 93 от 100 в специализирания сайт „Метакритик“.

Обикновено филм, който започва с брак, се класифицира за комедия, пише А. О. Скот в „Ню Йорк Таймс“, но какво да кажем за такъв, който започва с развод?

Нежният и жилещ нов филм на Ноа Баумбах не отговаря на този въпрос. Той е забавен и тъжен, понякога дори в една и съща сцена, и плете сюжет от срива на споделената реалност, опитвайки се да създаде музика от какофонията. Мелодията е пълна с разбити сърца, загуба и съжаление, но песента е твърде хубава, за да е изцяло меланхолична – пише Скот. – Това, което се случва, е катастрофално, нелепо и – както знаят бракоразводните адвокати – напълно нормално. Баумбах използва и разширява огромния талант на актьорския си състав, но не го преекспонира. Има както фарс, така и мелодрама, но те се пораждат от ритъма на ежедневието.

В „Колайдер“ Мат Голдбърг описва „Брачна история“ като „красив и опустошителен поглед над края на един брак“.

Едно от най-добрите неща, които мога да изтъкна в отличния нов филм на Ноа Баумбах, е, че дори и да не бях дете на разведени родители или да не бях женен в момента, пак щях да намеря филма за съкрушително емоционален, защото ме кара да ме е грижа толкова дълбоко за двамата в сърцето на тази история. „Брачна история“ не работи като шаблон срещу брака или развода. Не се опитва да изтъкне този развод като първородния пример на всички разводи. Онова, което „Брачна история“ показва, е, че разводът е мястото, където се сблъскват любов и омраза, а приключюването на един брак не е толкова лесно като натискането на бутон. Бамубах, който работи по памет от собствения си развод, не подхожда просто с „разводът е лош“, макар и нещата да стават грозни в емоционално отношение. „Брачна история“ не се опитва да твърди, че нещастният брак е по-добър от никакъв брак, нито кара зрителя да заема страна. Това не е история за това кой е прав и кой – крив“, пише Голдбърг.

Питър Брадшоу, кинокритикът на „Гардиън“, заявява, че „Брачна исторя“ ви дава всичко, което трябва да знаете за един развод. Познат с по-критичния си поглед над киното, той дава 5 от 5 звезди на продукцията, откривайки у филма нещо от творчеството на Уди Алън. Брадшоу посочва някои от любимите си сцени:

Е, изумително е влиянието на Алън, въпреки че в кулминацията си този филм не е подобен на нищо Алъново: в най-високата си точка филмът показва какво Чарли и Никол ценят един в друг, последван от съкрушителна, предизвикваща агония сцена, в която Чарли не може да спре да контролира съпругата си и настоява да изкаже своите забележки след пиесата им предната вечер, когато вече няма никакво значение. Има и необикновена, полу-стилизирана сцена, когато депресираният Чарли започва да пее („Being Alive“ на Стивън Зондхайм)“ в пиано бар. Това е реалистична караоке ситуация, но се превръща в един миг, подобен на сън, в истински мюзикъл“.

Вижте още: АДАМ ДРАЙВЪР НАПУСКА ИНТЕРВЮ, СЛЕД КАТО СЕ ЧУВА ДА ПЕЕ (ВИДЕО)

Ричард Броуди от „Ню Йоркър“ също е очарован от анатомията на развода, предложен от Бамбах. Но колкото и оригинален да е филмът, критикът смята, че нещо му липсва, за да е реалистичен.

Странното в развода на Никол и Чарли, от песпективата на режисьор, който, също като Чарли, използва аспекти на личния си живот в работата си, е щастливият край  – смята той. – Никол се наслаждава на пълноценния си личен живот и чудесен професионален успех, далеч от Чарли в новия си живот – и това е нож с две остриета. Едновременно е препратка към неизползваните ѝ способности, обвинение към Чарли задето не ги е признал и насърчил, но също разкрива и човека зад камерата – режисьора Ноа Баумбах, който в реалния живот претърпява развод с актриса. Донякъде режисьорът казва на света: „Тя е по-добре без мен“.

Това е и моментът, в който „Брачна история“ разкрива ограниченията си. Достоверната и изкусна конструкция на диалозите и действията във филма превръщат „Брачна история“ в най-развития и оригинален филм на Баумбах. Но той не рискува да излезе от собствените си рамки, за да покаже драмата извън екрана, животът зад персонажите и какво казва този филм за тях. Чарли е представен като театрален режисьор, който използва личния си живот с Никол в работата си, но намеци Баумбах да прави това няма никъде във филма. Именно тази неяснота спира пътя на „Брачна история“ към върха на кинематографските постижения.

„ЗЛАТЕН ГЛОБУС 2020: 17 НОМИНАЦИИ ЗА ПРОДУКЦИИ НА „НЕТФЛИКС“

„Брачна история“ може да гледате в платформата на „Нетфликс“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС