Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Директорът на БНР оттегли оставката си

След подкрепата на служителите в общественото радио

Оставката на Андон Балтаков трябваше да влезе в сила от 1 ноември. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Директорът на БНР оттегли оставката си

Оставката на Андон Балтаков трябваше да влезе в сила от 1 ноември. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният директор на БНР Андон Балтаков ще оттегли оставката си, след като получи подкрепа от служителите на националното радио и интелектуалци. Това стана ясно след общото събрание на работещите в БНР, което се проведе на 30 октомври, съобщава „Дневник“, като се позовава на свои източници.

На срещата работещите в общественото радио, в това число и кореспонденти, са заявили подкрепата си за Балтаков.

Балтаков депозира оставката си на 21 октомври като жест на недоволство срещу публикуваните предложения за промяна в Закона за радиото и телевизията.

Вижте още: ЗАЩО ПОДАДЕ ОСТАВКА ШЕФЪТ НА БНР?

Според него това, което Министерство на културата е депозирало като проект за промени на ЗРТ, не отговаря на онова, което през последните месеци са обсъждали представители на Радиото и медийни експерти. Директорът на БНР твърди, че съществуват неясноти за това как ще се управляват двете медии и какъв ще бъде мандатът на управителните съвети. Не е ясно как ще се регулира работата между генералния директор на БНТ и БНР с УС на медията. Залагат се капани, според които предходният генерален директор ще назначава управителен съвет, с който ще трябва да работи новият титуляр на поста.

В обзорното предаване на програма „Хоризонт” „Нещо повече”, където директорът за първи път обяви, че ще напусне поста, той поиска и оставката на министъра на културата Боил Банов.

От Министерство на културата първо обявиха, че са били прост организатор на работната група, но впоследствие признаха, че действително са премахнали текстовете, свързани с реформата на мандата и структурата на управителните съвети на двете обществени медии.

Оставката на Балтаков трябваше да влезе в сила от 1 ноември. Той встъпи в длъжност в началото на януари 2020 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90