POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Директорът на Националния литературен музей освободен

Усилията на Пламен Крайски са незадоволителни, пишат от Министерството на културата

Пламен Крайски пред къщата-музей на Христо Смирненски, която е поверена на Националния литературен музей. Снимка: БГНЕС/Любомир Спиров - Директорът на Националния литературен музей освободен

Пламен Крайски пред къщата-музей на Христо Смирненски, която е поверена на Националния литературен музей. Снимка: БГНЕС/Любомир Спиров

Пламен Крайски е освободен от поста директор на Националния литературен музей малко повече от година след като го зае. Договорът му е прекратен от Министерството на културата, като ще му бъде изплатено обезщетение, разбираме от съобщение на ведомството до медиите.

„Министерството на културата счита, че усилията, положени от директора на Националния литературен музей Пламен Георгиев Крайски за управлението и развитието на културния институт, са незадоволителни и не са в унисон с политиката, провеждана от ведомството“, се посочва в информацията.

Културният министър Боил Банов е отправил на 14 юни (сряда) предложението до Крайски за прекратяване на трудовото му правоотношение, със съответното обезщетение по трудовия кодекс. Директорът е приел и сега институтът временно отново е без ръководител.

Преди през март 2016-а Пламен Крайски да бъде избран в конкурс сред седем кандидати, Националният литературен музей цели шест години нямаше титулярен директор и бе воден от Катя Зографова.

Пламен Георгиев-Крайски е вече пенсионер. В кариерата си преди това е бил заместник-председател на Държавна агенция „Архиви“ при правителството на Сергей Станишев, както и преподавател в УНИБИТ. Крайски е и един от основателите на кръга „Будител“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС