Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дж. Р. Р. Мартин обещава различен финал на „Троновете“

Писателят пред „Ди Велт“: Хората са видели един финал. Но това не е Финалът

„Танц с дракони“ - последната книга от поредицата „Песен за огън и лед“ - Дж. Р. Р. Мартин издаде през 2011 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Дж. Р. Р. Мартин обещава различен финал на „Троновете“

„Танц с дракони“ - последната книга от поредицата „Песен за огън и лед“ - Дж. Р. Р. Мартин издаде през 2011 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финалният епизод на осми сезон на „Игра на тронове“ влезе в телевизионната история с крайните реакции сред зрителите. Мнозина поискаха да бъде заснет нов финал. Това, разбира се, е невъзможно – но пък сега се очертава нов финал поне на книга.

Дълго време давал уклончиви отговори на въпроса кога ще завърши поредицата „Песен за огън и лед“, писателят Дж. Р. Р. Мартин най-сетне даде някаква яснота около развитието на персонажите.

Хората са видели един финал. Но това не е Финалът. Създателите на телевизионния сериал ме изпревариха, което не очаквах“, казва писателят в интервю за немския вестник „Ди Велт“.

Предишният му отговор на въпроса дали ще повтори в книгата сюжетното развитие от сериала датира от 2019 г. и гласи:

Да. И не. И да. И не. И да“.

Новият коментар на Мартин предизвика горчиви чувства у зрителите, тъй като разбраха, че ако книгите са били готови преди снимките на последния сезон на сериала, шоурънърите Дейвид Бениоф и Дан Уайс вероятно щяха да се водят по тях и да предложат по-удовлетворяващ финал. При тези обстоятелства може би нямаше да се стигне до петицията „Преправете осми сезон на „Игра на тронове“ с компетентни сценаристи“, която събра над 1,8 милиона последователи.

Преди известно време в социалните мрежи се разпространи непотвърдена от официален източник информация, че след края на сериала НВО ще инвестира във филмова трилогия по същите книги. Пред „Ди Велт“ Мартин коментира и това:

Вече не аз взимам решенията, тъй като НВО контролира правата за „Игра на тронове“. Дейвид Бениоф и Дан Уайс всъщност искаха да приключат сагата още със седмия сезон и да направят три големи филма… Но изпълнителните продуценти заявиха, че създават телевизионни сериали, не са във филмовия бизнес“.

От поредицата „Песен за огън и лед“ дотук са излезли пет книги, последната бе „Танц с дракони“. Според плановете на писателя остават още две книги – „Ветровете на зимата“ и „Мечта за пролет“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

#ИскаПлаче

ДС