Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Фейсбук смачка Зидаров с 98%

Ожесточен дебат за илюстрациите му към юбилейното издание за Хари Потър

Любен Зидаров и Хари Потър в ателието на художника. Снимка: Ани Петрова/БНР  - Фейсбук смачка Зидаров с 98%

Любен Зидаров и Хари Потър в ателието на художника. Снимка: Ани Петрова/БНР

Настана време разделно! Въпреки всички призиви за единство, сплотеност и дори „заедност”, българското общество се разпада на спорещи групи, които от своя страна също се разпадат на още по-яростно спорещи. А помните ли колко просто беше едно време – имаше само червени и сини, „Левски“ и ЦСКА, култура и чалга. После червените се размножиха и мимикрираха, сините се разделиха и изолираха, а „Лудогорец“ започна да бие наред и „Левски“, и ЦСКА, че и второто ЦСКА. Луда работа.

Най-новата разделителна линия минава през творчеството на художника Любен Зидаров и по-конкретно неговите корици на седемте книги от юбилейното издание на поредицата за Хари Потър. Фейсбук-специалисти, инфлуенсъри, хейтъри, желаещи да блеснат с остроумие, и арткритици-любители се нахвърлиха с яростни подигравки, ехидни коментари и тежки обвинения върху художника, който им съсипал детството и увредил тежко психиката им с отвратителните си, социалистически илюстрации.

А 96-годишният Зидаров – един от най-известните български художници, рисува така от 70 години. От 50-те години насам е илюстрирал над 300 детски книги, много от тях класики на детско-юношеската литература. Първата книга, която прочетох сам, беше „Том Сойер“, издадена през 1962-а с илюстрации на Любен Зидаров – изглежда психиката, вероятно и вкуса ми са увредени още оттогава.

През последните пет-шест години Зидаров е направил няколко изложби (включително живопис) с нови илюстрации и оформление за „Принцът и просякът“ на Марк Твен, „Островът на съкровищата“ на Р. Л. Стивънсън, „Подир сенките на облаците“ на П. К. Яворов, „Пчелица“ на Анатол Франс, „Добре, че умря Джузепе” на Антон Стайков, „Силвър“ на Андрю Моушън, „Том Сойер“ и наскоро издадените в Китай Андерсенови приказки. Важно е да се знае, че последната му работа – българските корици за Хари Потър – е лично одобрена от Джоан Роулинг, която е пословична с контрола, който налага върху всичко, свързано с нейните произведения – от филмите до книгите и театралните спектакли. А изданията на „Хари Потър“ с авторски илюстрации по света са не повече от 5.

Сега излиза, че всички тези издатели, редактори, а в случая дори и автори не разбират изобщо и плащат пари на художник, чиито илюстрации „имат вид на рисувано от второкласник, който много мрази часовете по рисуване” (ако Любен Зидаров рисува грозно, какво да кажем за художници, които понякога изобщо не рисуват като Марсел Дюшан или нашия Кристо – „един прост опаковчик“). Цитатът е коментар под Фейсбук дебат.

Жанрът „възмутени граждани настояват да се спре това безобразие” – като „безобразието” може да е книга, изложба, филм или друг културен факт – е измислен в СССР, но се среща и в днешна Русия, а напоследък и у нас. Вероятно възмутените майки и атакуваните издатели си спомнят „гражданско възмущение“ от книгата „Детски и домашни приказки” на Братя Грим? Там въпросите варираха от „Що за изродски приказки?” до „Кой е позволил тази книга да излезе?”. Също като сега, издателите бяха обвинени в опит да травмират жестоко детската психика.

Най-забавни са коментарите, които обвиняват Зидаровите илюстрации едновременно за грозни и социалистически. Може би не знаят, че по време на нацизма и социализма с обвинения, че са грозни, се закриваха изложби.

Намалете му заплатата, вдигнете му парното и тока – българинът спи или гледа телевизия. Но почувства ли заплаха за децата си (примерно да му забранят да ги шамаросва), той изведнъж развива неукротима гражданска активност. Но сега няма да говорим за продължаващите граждански протести срещу предаването на български деца на чернокожи гей двойки в Норвегия…

Навън продължава да вали и референдумът във Фейсбук също продължава. Напълно демократично Зидаров губи с 98%.

„Можеше и да не вали, все пак. Както можеше и да пощадим най-добрия ни български илюстратор… Но… Ще изгрее слънце, сигурен съм”, написа преди малко на стената си Теодор Ушев, още един художник, който не рисува „красиво“.

Вижте още: ХАРИ ПОТЪР С МАГИЯТА НА ЛЮБЕН ЗИДАРОВ (СНИМКИ)

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах