Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Февруари“ на Камен Калев в официалната селекция на Кан

Обявиха списък с около 50 филма, част от извънредното издание на форума

Режисьорът Камен Калев ще представи страната ни на фестивала в Кан през 2020 г. Снимка: Лиичен архив - „Февруари“ на Камен Калев в официалната селекция на Кан

Режисьорът Камен Калев ще представи страната ни на фестивала в Кан през 2020 г. Снимка: Лиичен архив

„Февруари“, филм на Камен Калев, е част от официалната селекция в Кан, обявиха тази вечер настоящият Пиер Лескюр и бившият директор Тиери Фремо на един от най-важните кинофоруми в света. Тазгодишното издание на фестивала трябваше да се проведе между 12 и 23 май, два пъти бе отложено заради коронавируса и в крайна сметка бе отменено в обичайната си физическа форма.

През 2020-а награда „Златна палма“ няма да има, тъй като и конкурсната програма няма да се проведе както обикновено. Обикновено обявяван през април, списъкът с около 50 филма тази година се представя формално, за да се подкрепи разпространението на заглавията. Продукциите ще имат прожекции в избрани театри в идните летни месеци. Заглавията ще бъдат показани на предстоящи фестивали в Локарно, Торонто, Сан Себастиан, Ангулем, Ню Йорк, Лион, Рим, Рио…

„Февруари“ е четвъртият пълнометражен филм на Калев („Източни пиеси“, „Островът“), копродукция между България и Франция (Waterfront Film & Koro Films). Това е шестото участие на българския режисьор на фестивала в Кан. Неговите късометражни и пълнометражни филми са участвали в паралелните програми „Петнайсетдневка на режисьорите“ и „Седмица на критиката“.

За „Февруари“ Камен Калев се вдъхновява от историята на своя дядо. Филмът е поетичен разказ за събитията от живота на един човек – като момче на 8, младеж на 18 и старец на 82. Пътят му в живота изглежда предопределен и монотонен – в родното място и извън него, в жега и в студ, но по всяко време невидима сила като е ли го напъства. Тя е част от нас и по тайнствен начин ни кара да продължаваме напред, към смъртта…, гласи анонсът.

Освен режисьор, Калев е автор на сценария, стои зад камерата и сам прави монтажа на филма. Иван Чертов е оператор, Петър Дундаков е автор на музиката, а Ива Минева художник по костюмите и сценограф.

В главната роля е актьорът Иван Налбантов, участват още Христо Димитров -Хиндо, Ненчо Костов и непрофесионалните актьори Лъчезар Димитров и Кольо Добрев.

Иван Налбантов в сцена от „Февруари“

Филмът е финансиран с подкрепата на Националния филмов център и „Евроимаж“. Световен разпространител е френската компания „Мементо Филмс Интернешънъл“. 

В селекцията на Кан тази година попадат още „Френският диспечер“ – филмът „любовно писмо към журналистите“ на Уес Андерсън, както и нови заглавия от Франсоа Озон, Томас Винтерберг и Стийв Маккуин, режисьора на „12 години в робство“, който ще представи две исторически продукции. В селекцията влизат още режисьорският дебют на актьора Виго Мортенсен, както и анимационният филм „Ая и вещицата“ на популярното студио „Гибли“.

Вижте още: НОВИЯТ ФИЛМ НА УЕС АНДЕРСЪН – „ЛЮБОВНО ПИСМО КЪМ ЖУРНАЛИСТИТЕ“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90