Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Филмът за Левски тръгва с проклятие

Който е посегнал на него, изчезва, казва актьорът-режисьор Максим Генчев

Веселин Плачков в образа на Васил Левски. - Филмът за Левски тръгва с проклятие

Веселин Плачков в образа на Васил Левски.

Забавно за някои, за други зловещо тръгна кампанията в медиите на пълнометражния игрален филм „Дякон Левски“. Премиерата е на 16 февруари в зала 1 на НДК. Но критиците на лентата трябва да внимават отсега какво пишат, за да не ги застигне проклятието на Генчев!

Актьорът Максим Генчев – режисьор и продуцент на лентата – посъветва поне два пъти водещата на предаването „Преди обед“ по Би Ти Ви Деси Стоянова в понеделник да внимава какво говори за продукцията. Вторият път направо я заплаши: „Кеворк Кеворкян се опита да зарови тази тема и… го няма Кеворк. Вашият бивш шеф – как се казваше – Апостол Пенчев, се подигра на „Левски“ под въздействие на една фирма, която беше пробивна и правеше сериали тука, подигра се на първите епизоди, които донесох, за да станем медийни партньори – и той изчезна. Въобще, който посегне на „Левски“, изчезва. Затова по-добре не се закачайте…“

С риск да изчезне, водещата продължи да пита Генчев за скандалите, съпроводили филма, свързани с финансирането му, както и актьора в главната роля. Мнозина участници отпаднаха шумно по време на снимките, а режисьорът не пропуска случай да ги охули публично, включително във въпросното гостуване в „Преди обед“.

Осъзнавайки опасността да ни застигнат клетвите на Генчев, ние обещаваме да гледаме „Дякон Левски“, защото не всеки ден се появяват нови български филми, още по-малко пък за Васил Левски. Имаме амбицията най-малкото да дешифрираме жанра на кинотворбата, определен от режисьора – магически историцизъм. И понеже не ни е страх от магии, заплахи и словесен терор, няма как да бъдем възпрени да изложим откровеното си мнение.

Г-н Генчев, най-страшното за вас мина – заснехте филма. Какво са тук някакви си коментари!

Българските критици, от които може би се опасява режисьорът, са далеч от дързостта на чуждите си колеги, а пък от карикатуристите на „Шарли Ебдо“, застреляни за дързостта си, да не говорим! У нас няма риск да се появи сатира по адрес на национални герои като Васил Левски. Опасността по-скоро е заложена в самия филм – в старанието си да направи филм-събитие за една икона дано Генчев не е окарикатурил Апостола.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90