VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Генерал, истински герой от Чернобил, търси помощ от Путин

„Бих искал да Ви припомня моите дни в Чернобил, в които оставих здравето си, и да ви питам защо героите след аварията са забравени днес. И от вас лично”, казва генерал Тараканов

Генерал-майор Николай Тараканов е ръководил операцията по отстраняването на силно радиоактивни елементи от особено опасните зони в Чернобилската АЕЦ. Снимка: Стопкадър - Генерал, истински герой от Чернобил, търси помощ от Путин

Генерал-майор Николай Тараканов е ръководил операцията по отстраняването на силно радиоактивни елементи от особено опасните зони в Чернобилската АЕЦ. Снимка: Стопкадър

Генерал-майор Николай Тараканов, един от истинските герои, показан в телевизионния сериал „Чернобил“ на HBO, се обърна за помощ към руския президент Владимир Путин. Историята на ликвидатора на последиците от ядрената авария бе публикувана от телевизионния канал „Дожд”.

„Скъпи Владимир Владимирович! (…) Много бих искал да се срещна с вас и да Ви припомня моите дни в Чернобил, в които оставих здравето си, и да ви питам защо героите след аварията са забравени днес. И от вас лично. Извинете“, казва Тараканов.

Според генерала, до преди петнайсетина години ликвидаторите са получавали добри обезщетения. Хората с увреждания от Чернобил имаха право на апартамент без ред, веднъж на шест години – на автомобил, на безлихвен заем и безплатен престой в санаториум и лечение.

След приемането на закона за монетизация на обезщетенията (през 2005 г. повечето от тях бяха заменени с месечна парична сума), ликвидаторите загубиха по-голямата част от предимствата си. Наложи им се да се обръщат към съдилища, за да си получат обезщетенията. Тараканов успял да вземе 27 хиляди рубли (734 лв.).

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Днес той се нуждае от лечение в клиника в Израел, където след аварията в Чернобил са го изправили на крака. За престоя са му необходими 1,6 милиона рубли (около 40 хил. лв.). Тараканов имал намерение да плати за лечението си сам, но е изгубил спестяванията си, след като през януари 2019 г. лицензът на банката, в която държал спестяванията си, е бил отнет.

Затова той решил да се обърне към Путин за помощ и му изпратил телеграма. След излизането на сериала на НВО „Чернобил” Тараканов бе канен в много руски медии. Но сега президентът не отговорил на призива му.

„Нищо! Пълна тишина… Писах му: поканете тези хора поне веднъж в Кремъл, кажете им „благодаря“! Нищо. Никакъв отговор”, казва генералът.

Тараканов смята, че призивите му просто не достигат до Путин.

Генерал-майор Николай Тараканов е доктор на техническите науки, член на Съюза на писателите в Русия. По време на ликвидацията на последиците от аварията в Чернобилската АЕЦ той е ръководил операцията по отстраняването на силно радиоактивни елементи от особено опасните зони. Тараканов е бил и застъпник на Владимир Путин в предизборната му кампания. Той е и автор на книга за дейността на президента.

Всичко по темата ЧЕРНОБИЛ – КАТАСТРОФАТА И СЕРИАЛЪТ НА HBO

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg