СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Георги Господинов е номиниран за Нобелова награда

Предложен е от българския П.Е.Н. център

Писателят Георги Господинов. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - Георги Господинов е номиниран за Нобелова награда

Писателят Георги Господинов. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Георги Господинов е номиниран за Нобелова награда от българския П.Е.Н. център, съобщи пред „Площад Славейков“ секретарката на писателската организация Анжела Димчева. По думите ѝ, решението е било взето през януари 2022 г. П.Е.Н. центърът е написал номинацията и я е изпратил още същия месец в Шведския нобелов комитет.

Номинацията е подписана от председателката на П.Е.Н центъра Здравка Евтимова.

Господинов е най-превежданият и най-награждаваният извън България български писател. Романът му „Времеубежище“ получи голямата италианска литературна награда „Премио Стрега Еуропео“, номиниран е за друга италианска награда – „Грегор фон Рецори“, беше обявен за роман на годината през 2021 г. от Фонд „13 века България“, спечели голямата награда за литература на Атина.

Георги Господинов е превеждан на повече от 20 езика, носител е на множество международни награди през годините и е лицето на българската литература днес по признанието на академичната критика не само у нас.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС