Софийска филхармония МЕГАБОРД

Георги Господинов спечели „Букър“

Писателят поздрави от сцената на български език за 24 май: Честит празник, честито чудо на езика!

Българският писател Георги Господинов триумфира с наградата „Международен Букър“ за романа си „Времеубежище“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Георги Господинов спечели „Букър“

Българският писател Георги Господинов триумфира с наградата „Международен Букър“ за романа си „Времеубежище“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Георги Господинов бе обявен за лауреат на Международната литературна награда „Букър“. Наградата е за романа му „Времеубежище“, преведен на английски език от Анджела Родел. Церемонията по награждаването се проведе в „Скай Гардън“ в Лондон на 23 май вечерта.

Носителят на приза бе обявен от Лейла Слимани, председател на журито. Наградата е с парична премия в размер на 50 000 британски лири и се разделя между автора и преводача на книгата победител.

„Благодаря за честта да стъпя на този връх – както в архитектурен, така и в преносен смисъл. Благодаря на журито, че оцени роман за паметта и времето, за наводнението на миналото и превръщането на носталгията в оръжие – заяви Господинов и благодари още на родителите си, „които в момента плачат и се радват някъде в югоизточна България“. – Утре е най-важният българския празник, любимият ми национален празник, 24 май, ден на кирилицата, на писмеността и на словото. Чудесно е, когато езикът и буквите са почитани, затова ще кажа едно изречение на български: „Честит празник, честито чудо на езика!“

Този роман е личен и същевременно политически. Във време на война писателите трябва да се занимават с историите на онези, които са атакувани, борят се за домовете си и за бъдещето на своите и нашите деца.

Растейки, взимах книги от библиотеката, разказани само в първо лице. Осъзнах по-късно, че го правя, защото не исках героят да умира накрая. Стига да разказвате истории, вие ще продължавате да бъдете живи. Докато разказваме историите си и тези на другите, ще бъдем живи. Историите ни създават живот, емпатия и кураж срещу злото. Това е чудото на литературата.

Благодаря ви и продължавайте да разказвате.“

Слимани определи „Времеубежище“ като „книга, която поставя въпроси на света около нас, но остава вярна на езика си и чиито препратки я правят универсална творба“.

Георги Господинов и преводачката на романа му „Времеубежище“ на английски език Анджела Родел. Снимка: ЕПА/БГНЕС

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах